VS zien vliegtuigruil met Polen niet zitten
Een Mig-29.  Foto:  Belga

Warschau wou meewerken aan een Amerikaanse vliegtuigruil om de Oekraïense luchtmacht aan te sterken in de strijd tegen Rusland. Maar de VS hebben laten weten zo’n ruil niet te zien zitten.

De Poolse regering bood dinsdagavond aan haar Mig-29-straal­jagers gratis ter beschikking te stellen van de VS, die ze vervolgens zouden kunnen doorleveren aan Oekraïne. De Amerikaanse regering liet eerst weten verrast te zijn over het voorstel. ‘Bij mijn weten hebben ze ons hierover niet op voorhand geconsulteerd’, zei Victoria Nuland, de nummer drie van de Amerikaanse diplomatie tijdens een parlementaire hoorzitting.

Ook Amerikaans Buitenlandminister ­Antony Blinken zei dat het voorstel ‘voor zover ik weet niet vooraf besproken is’. Later liet Pentagonwoordvoerder John Kirby duidelijk weten dat het voorstel van Polen ‘niet houdbaar’ is.

Als de vliegtuigruil er was gekomen, had die de ­Oekraïense luchtmacht kunnen aansterken in haar strijd tegen de Russische invallers. Tegelijk zou het een riskante zet geweest zijn: Rusland zou het aanleveren van straaljagers uit Navo-landen richting Oekraïne opgevat kunnen hebben als een vijandige zet van het militaire bondgenootschap. Kirby liet in een officiële verklaring weten dat de ruil ‘ernstige zorgen zou teweegbrengen voor de hele Navo-alliantie.’

Alternatief voor no-flyzone

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had eerder om zo’n vliegtuigruil gevraagd, als ­alternatief voor een nog meer controversiële no-flyzone boven zijn land. Dat laatste voorstel werd al ­afgewezen door Navo-landen, omdat het zou betekenen dat ­Navo-straaljagers Russische vliegtuigen moeten neerhalen, wat het bondgenootschap in de ­Oekraïense oorlog kan trekken.

En dus probeerde Zelenski de VS en zijn bondgenoten warm te maken voor plan B: Oost-Euro­pese Navo-landen met Mig-29-straaljagers, waar ook Oekraïense piloten mee kunnen vliegen, konden die overmaken aan Oekraïne. ­Polen, Slovakije en Bulgarije hebben zulke Mig’s. Ter vervanging zouden de donorlanden dan F-16’s toegespeeld krijgen.

   • Poolse burgemeester zet Salvini te kijk: ‘Geen respect voor jou’

Washington gaf de afgelopen ­dagen aan open te staan voor een ruiloperatie, het was Warschau dat aanvankelijk terughoudender was. De Poolse regering maakte dinsdag echter een bocht. Ze zei haar vloot van 28 Mig’s te willen overdragen, maar niet rechtstreeks. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het de Poolse Mig-29’s kan afleveren op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland.

Tegelijk vroegen de Polen hun Amerikaanse partners ‘om gebruikte vliegtuigen met overeenkomstige operationele capaciteiten’. En, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki: ‘Alle besluiten over de levering van offensieve wapens moeten door de gehele Navo unaniem worden genomen. We zijn niet bereid op ­eigen houtje stappen te ondernemen, omdat we geen partij zijn in deze oorlog’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig