Steeds meer Belgen kunnen energie­factuur niet betalen
  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De fors stijgende stroom- en gasprijzen zadelen steeds meer Belgen op met betalingsproblemen. Dat blijkt uit cijfers van ­Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven. Die houdt sinds 15 maart 2020 – de start van de coronacrisis – bij hoeveel klanten hun energiefacturen niet meer kunnen­ betalen.

Tussen de start van de ­telling en 15 december 2021, de meest recente tussentijdse ­balans, ­kenden de energie­leveranciers 1,06 miljoen betalingsfaciliteiten toe. Daarmee staan ze een betalingsuitstel toe of spreken ze een afbetalingsplan af. Samen ver­tegenwoordigen die een waarde van 609 miljoen euro.

‘We zien dat het aantal consumenten dat zijn rekeningen niet meer kan betalen duidelijk toeneemt­’, zegt Marc Van den Bosch, directeur van Febeg. ‘Sinds december vorig jaar zijn de energieprijzen flink blijven doorstijgen. Veel klanten die misschien nog een vast contract hadden, zullen overgezet zijn op een ­variabel contract. Pas volgende maand zijn er nieuwe cijfers, maar naar alle verwachting zal het aantal aanvragen voor een betalings­faciliteit nog een pak zijn toe­genomen.’

Kama Beweegt: Stoken voor je leven

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in