Navalny roept Russen op tot dagelijks protest
Aleksej Navalny bij een protest in februari 2020.  Foto:  rtr

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny roept de Russen via zijn Twitteraccount op om massaal te protesteren tegen de invasie van Oekraïne.

Navalny roept de Russen – niet alleen in Rusland en Wit-Rusland, maar ook elders in de wereld – op om elke weekdag te protesteren tegen de Russische invasie van Oekraïne, op de belangrijkste stadspleinen en aan Russische ambassades. Hij roept ook op om dat in het weekend telkens om 14 uur te doen. De oproep tot protest verscheen woensdag in het Russisch en in het Engels op zijn Twitterpagina.

‘Laten we geen natie van bange, stille mensen worden. Of van lafaards die doen alsof ze de agressieve oorlog tegen Oekraïne, gestart door onze duidelijk gek geworden tsaar, niet merken’, zegt Navalny. ‘Poetin (de Russische president, red.) is Rusland niet. Als er iets is waar we in Rusland trots op kunnen zijn, is het op die 6.824 mensen die werden opgepakt omdat ze – zonder enige oproep – de straten bezet hebben met protestborden tegen de oorlog.’

De 45-jarige Navalny wordt beschouwd als de belangrijkste Kremlincriticus. Hij zit al ruim een jaar opgesloten in een Russisch strafkamp. De oppositieleider riskeert nog eens tien jaar cel in een nieuwe rechtszaak die eerder deze maand tegen hem is gestart.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in