Overzicht van vannacht | Kiev houdt stand - Wit-Rusland mengt zich meer in de strijd
Vluchtelingen uit Oekraïne onderweg naar veiliger oorden.  Foto: ap

Vandaag gaat Oekraïne de vijfde dag in sinds Russisch president Vladimir Poetin het land de facto de oorlog verklaarde. Terwijl Rusland stoot op hevig Oekraïens verzet, toont Wit-Rusland zich nog meer een trouwe bondgenoot van Poetin. Een overzicht.

 • Kiev hield ook de vijfde nacht na de Russische invasie stand. ‘We zullen de hoofdstad niet opgeven, Oekraïne is al aan de winnende hand’, zei de Oekraïense minister van Defensie vanmorgen. Hij riep de Russen op het land te verlaten. ‘Het heeft geen zin om Oekraïners te intimideren. Het zal niet mogelijk zijn om onze verdedigers te breken.’
 • Wit-Rusland zou zich voorbereiden om vanochtend eigen soldaten naar Oekraïne te sturen. Dat bericht The Washington Post op basis van een bron bij de Amerikaanse overheid. The Kyiv Independent bericht dan weer op basis van meerdere bronnen dat Wit-Russische parachutisten ingezet zouden kunnen worden. Eerder verzekerde president Alexandr Loekasjenko Oekraïens president Volodimir Zelenski ervan geen Wit-Russische troepen te zullen sturen.
 • Russische persbureaus melden dat er zondag via een referendum een nieuwe grondwet zou zijn goedgekeurd in Wit-Rusland. In de nieuwe grondwet doet het land afstand van zijn niet-nucleaire status. Dat betekent in theorie dat Rusland voor het eerst sinds het einde van de Sovjet-Unie kernwapens in het land kan plaatsen.
 • Ook in Wit-Rusland: maandagochtend gaan normaal vredesgesprekken van start tussen Rusland en Oekraïne. Dat zal gebeuren in de buurt van de rivier Pripjat.
 • Volgens de Oekraïense Staatsdienst voor Speciale Communicatie en Informatiebescherming zijn maandagochtend explosies gehoord in Kiev en in de tweede grootste stad Charkov.
 • Een raket zou een residentieel gebouw in het centrum van de stad Tsjernihiv hebben geraakt, waardoor een brand is uitgebroken. Dat meldt de Oekraïense Staatsdienst voor Speciale Communicatie en Informatiebescherming. Tsjernihiv ligt ongeveer 150 km ten noordoosten van Kiev. Het is niet duidelijk of er slachtoffers vielen.
 • De Zuid-Oekraïense kustplaats Berdjansk is nu onder Russische controle, aldus de burgemeester. Russische troepen kwamen zondagavond het stadhuis binnen.
 • Blijf op de hoogte over de situatie in Oekraïne via onze liveblog.
 • Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeld dat 352 Oekraïense burgers zijn gedood sinds de Russische invasie begon, waaronder 14 kinderen. Nog volgens het ministerie geraakten 1.684 mensen, waaronder 116 kinderen, gewond. Het dodental loopt op, maar helemaal betrouwbare cijfers zijn er nog niet.
 • In een interview met persagentschap The Associated Press heeft de burgemeester van hoofdstad Kiev,Vitali Klitschko, bevestigd dat tot nu toe negen burgers in de stad zijn gedood, waaronder één kind. Vijf dagen na de invasie houdt Kiev nog steeds stand.
 • Het aantal Russen dat gesneuveld is in de oorlog, is volgens het Oekraïense leger opgelopen tot zowat 4.500. De getallen die de Oekraïners bekendmaken, kunnen niet onafhankelijk bevestigd worden. Rusland heeft zelf al aangegeven dat er in zijn rangen slachtoffers vielen, maar gaf geen cijfers.
 • De Russische roebel is maandag met bijna 30% naar een nieuw laagterecord gezakt ten opzichte van de dollar. Dat gebeurt nadat westerse landen een strenge reeks sancties hebben aangekondigd tegen Rusland. Zo worden een aantal Russische banken uit het identificatiesysteem Swift gezet.
 • Het Europese filiaal van de Russische staatsbank Sberbank staat op de rand van het faillissement.Dat blijkt uit een beoordeling van de Europese Centrale Bank (ECB). De liquiditeitspositie van de bank is verslechterd na de Russische inval van Oekraïne.
 • Meer dan 90 procent van de Oekraïners steunt Zelenski. Dat blijkt uit een peiling die dit weekend werd uitgevoerd door een Oekraïens niet-gouvernementeel peilingsbureau. Gevraagd naar de kans dat Oekraïne de Russische aanval kan afslaan, zei 70 procent dat ze geloofden dat het mogelijk was. Volgens de Britse omroep BBC werden inwoners van de Krim en de door rebellen gecontroleerde gebieden in het oosten van Oekraïne uitgesloten van het onderzoek.
 • Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft zich uitgesproken voor de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Dat deed ze na een vraag van een verslaggever van de zender Euronews. ‘Mettertijd zullen ze inderdaad bij ons horen. Ze zijn een van ons en we willen ze erin.’
 • In Litouwen zijn zestig Noorse soldaten met materieel aangekomen om de door Duitsland geleide Navo-troepen te versterken.
 • De Verenigde Staten hebben hun burgers zondag opgeroepen om Rusland te verlaten nu dat nog kan. Reden zijn de vele annulaties van vluchten nu vele landen hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen.
 • De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot schorst vanaf maandag alle vluchten naar Europa. Dat doet ze naar aanleiding van het besluit van de Europese Unie om haar gehele luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegtuigen.
 • Canada gaat beschermende militaire uitrustingen sturen naar het leger in Oekraïne. Het gaat onder meer om helmen en kogelwerende vesten. Voorts benadrukte de Canadese regering opnieuw dat het sturen van troepen naar Oekraïne niet aan de orde is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig