Nadat de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondagochtend nog het Russische voorstel om te onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk had verworpen, zijn beide partijen overeengekomen tot gesprekken aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dat heeft het bureau van president Zelenski aangekondigd.

Oekraïne heeft ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland: een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland, nabij de rivier Pripyat. Dat heeft het bureau van president Zelenski zondag meegedeeld. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov stelt dat het overleg zal plaatsvinden in Homel, aan de Wit-Russische kant van de grens.

De gesprekken zouden worden gevoerd ‘zonder bijkomende voorwaarden’. De onderhandeling komt er een telefoongesprek tussen Zelenski en de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko. Loekasjenko ‘neemt de verantwoordelijk op zich’ dat tijdens de reis, de onderhandelingen en de terugkeer van de Oekraïense delegatie alle vliegtuigen, helikopters en raketten die op Wit-Russische grondgebied zijn gestationeerd, aan de grond zullen blijven, klinkt het in een verklaring.

De Oekraïense delegatie is al uit Kiev vertrokken, bevestigt Fedir Venislavskyi, een partijlid van Zelenski. Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat ze ‘gaan luisteren wat Rusland te zeggen heeft’.

Zelenski had eerder een voorstel om te onderhandelen in Wit-Rusland afgeslagen, omdat het geen neutraal land is, maar benadrukte in een televisietoespraak wel dat hij open stond voor gesprekken op andere locaties.

‘Warschau, Bratislava, Boedapest, Istanboel, Bakoe. We hebben die allemaal voorgesteld. Om het even welke andere stad is goed voor ons - in een land van waaruit geen raketten op ons worden afgevuurd. Dat is de enige manier voor eerlijke onderhandelingen die echt een einde kunnen maken aan de oorlog’, zei Zelenski zondag in een videoboodschap.

Het Oekraïense leger schoot zondagochtend een raket neer die was afgevuurd vanop Wit-Russisch territorium. ‘Een nieuwe oorlogsmisdaad’, noemde de Oekraïense legerchef dat. ‘Anders waren gesprekken in Minsk wel mogelijk geweest’, aldus Zelenski.

De Russen verduidelijkten zondag nog dat mogelijke onderhandelingen voor hen geen reden zijn om het huidige offensief op te schorten. Kort voor de aankondiging van Zelenski dat er was ingestemd met vredesonderhandelingen, kondigde president Poetin via een toespraak op staatstelevisie aan dat hij het militaire commando bevolen had om de nucleaire afschrikkingstroepen in hoogste staat van paraatheid te brengen. De beslissing komt er als reactie op de ‘agressieve uitspraken’ van het westen, aldus Poetin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig