België sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen
Een vliegtuig van maatschappij Aeroflot op de Sheremetyevo-luchthaven van Moskou.  Foto:  AP

Russische vliegtuigen zijn niet langer welkom in ons land. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft opdracht gegeven om in ons land het luchtverkeer te sluiten voor de Russen. Veel andere landen hebben die beslissing al genomen, maar er komt nog een gecoördineerde Europese aanpak.

Op Twitter bevestigt premier Alexander De Croo (Open VLD) de beslissing. ‘België heeft beslist om het luchtruim voor alle Russische vliegtuigen te sluiten.’ Volgens hem is het Europese luchtruim weliswaar open, maar ‘voor wie mensen wil verbinden, niet voor wie uit is op brutale agressie’.

Ook in Nederland werd diezelfde beslissing genomen. ‘In het Nederlandse luchtruim is geen ruimte voor een regime wat onnodig en bruut geweld toepast’, aldus de Nederlandse minister van Infrastructuur Mark Harbers.

Eerder maakte Finland, Roemenië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Duitsland al bekend dat ze dezelfde maatregel nemen als vergelding voor de Russische inval in Oekraïne. Russische vliegtuigen die naar de nog toegankelijke landen in het westen willen vliegen, moeten daardoor een alsmaar grotere omweg afleggen.

De Europese Unie neemt wellicht zondag nog een gecoördineerde beslissing. Gilkinet zegt op Twitter daar ook zelf voorstander van te zijn, maar ondertussen ook voor ons land de sluiting bevolen te hebben. Voorlopig zijn er in Brussels Airport wel nog vluchten van en naar Moskou aangekondigd. Die worden uitgevoerd door het Russische Aeroflot, samen met Brussels Airlines. Normaliter worden die dus nog geschrapt.

Vluchten naar Rusland

Ook Moskou heeft voor een aantal landen al zijn luchtruim gesloten. Het gaat daarbij om vliegtuigmaatschappijen uit onder andere de Baltische staten en Slovenië. Dat gold als represaille voor de sluiting van hun luchtruim. Mogelijk volgt dus ook dezelfde sanctie voor Belgische vliegtuigen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen blijven zelf ook al vrijwillig weg uit het Russische luchtruim. Zo kondigden de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa en de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM zaterdag aan de komende zeven dagen niet naar en over Rusland te vliegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig