Dit zijn de bijkomende sancties tegen Rusland
Russen schuiven in Sint-Petersburg aan om geld af te halen.  Foto:  AP

De EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn het eens geworden over een reeks nieuwe sancties tegen Rusland, die de volgende dagen zullen ingaan.

Dit zijn de maatregelen die zijn afgesproken.

  • Een ‘selectie’ Russische banken worden uitgesloten van het internationaal betalingssysteem Swift, zodat ze moeilijker wereldwijd zullen kunnen opereren.
  • Er komt ook een bevriezing van de tegoeden van de Russische centrale bank, zodat ze die niet meer kan omzetten in cash geld om de oorlogsoperatie te financieren.
  • Het systeem van de ‘gouden paspoorten’, waarbij rijke Russen in ruil voor investeringen of financiële bijdragen een paspoort kunnen kopen en zo alle voordelen genieten van bijvoorbeeld EU-burgers, wordt beperkt voor oligarchen die banden hebben met de regering in Moskou.
  • De vier richten een werkgroep op die er samen moet voor zorgen dat de financiële sancties tegen individuen en bedrijven effectief uitgevoerd worden. Er komt een nieuwe uitbreiding van de sanctielijst van Russische functionarissen en oligarchen, inclusief hun families, die banden hebben met het Kremlin. Ook hun tegoeden die ze aanhouden op het grondgebied van de EU, de VS, het VK en Canada worden bevroren.
  • De strijd tegen desinformatie zal verder worden gecoördineerd en opgevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig