Aantal Russische banken wordt uit internationaal betalingssysteem Swift gegooid
  Foto:  REUTERS

In een gezamenlijke mededeling laten de leiders van de Europese Commissie, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS weten dat ze bijkomende maatregelen zullen nemen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Vooral Russische banken worden in het vizier genomen.

In een mededeling die zaterdagavond laat door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de wereld werd ingestuurd, werd nogmaals herhaald dat de EU en de VS de oorlog die Poetin begonnen is Oekraïne ten sterkste veroordelen. ‘De Russische oorlog is een aanval op de fundamentele internationale regels en waarden die we sinds de Tweede Oorlog hanteren’, klinkt het. ‘We zullen Rusland ter verantwoording roepen en er gezamenlijk voor zorgen dat deze oorlog uitdraait op een strategische nederlaag voor Poetin.’

De EU en haar partners willen onder meer enkele Russische banken treffen door hen de toegang tot Swift, het systeem dat het internationale betaalverkeer regelt, te ontzeggen. Ook de Russische centrale bank krijgt beperkende maatregelen opgelegd, zodat ze de sancties tegen de banken niet kan helpen te omzeilen.

Swift is het netwerk, met zetel in België, laat 11.000 banken in 200 landen met elkaar communiceren en zorgt ervoor dat een betaalopdracht vanuit een bank op de rekening van een andere bank kan belanden. Snij je een bank af van Swift, dan kan die geen geld meer overschrijven naar een andere bank. Snij je een compleet land weg uit Swift, dan kan dat land nauwelijks nog handel drijven met andere landen. Het was daarom dat een aantal landen die veel handel drijven met Rusland, zoals Duitsland, Italië, Hongarije of Cyprus afgelopen dagen nog tegenstander waren om het Swift-wapen als sanctie tegen Rusland in te zetten.

Naast de vele Duitse bedrijven die zaken doen met Rusland, was er ook de vrees dat Rusland zal antwoorden met het dichtdraaien van de gaskraan. Duitsland is heel afhankelijk van Russisch gas. Zonder Swift kan in principe ook niet voor dat gas betaald worden, hoewel experts wel aangeven dat er voor grote bedrijven als Gazprom manieren blijven om gas te leveren en toch betaald te worden, bijvoorbeeld via dochtervennootschappen die zich niet in Rusland bevinden.

Naast de uitsluiting van Swift voor enkele banken, belooft de EU ook op te treden tegen personen en instellingen die de oorlog in Oekraïne faciliteren. Onder meer de mogelijkheid voor welgestelde Russen om zich andere paspoorten aan te schaffen, wordt beknot.

Er komt deze week een transatlantische taskforce die zich zal bezighouden met het opsporen en bevriezen van tegoeden van personen en instellingen die nauw verbonden zijn met het Russische regime. De inspanningen om desinformatie tegen te gaan worden ook opgedreven, net als de strijd tegen andere vormen van ‘hybride oorlogsvoering’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig