camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

operatie Sky ECC

Opnieuw corrupte havenarbeiders opgepakt in drugszaak

Een drugsbende die bijna 11 ton cocaïne naar België smokkelde, is opgerold door de Antwerpse politie en het gerecht. De criminelen kregen hulp van corrupte havenarbeiders en communiceerden via het gekraakte Sky ECC-netwerk.

zaterdag 26 februari 2022 om 3.25 uur

Het afluisteren leverde 82 bijkomende strafbare feiten op, waaronder bedreigingen en ontvoeringen. rr

De Lamborghini Urus is een ex­clusieve SUV die je niet vaak ziet in België. Toch reed een 28-jarige man uit Brecht die officieel moest rondkomen met een karig inkomen, erin rond. Het Antwerpse ­gerecht beschouwt hem als het kopstuk van een bende die via de haven van Antwerpen 10,9 ton ­cocaïne smokkelde, goed voor een straatwaarde van 283,4 miljoen ­euro. 4,4 ton werd in beslag genomen, het merendeel in 2020.

De 28-jarige regelde de smokkel oorspronkelijk vanuit een villa in Marbella, maar moest door interne ruzies in het criminele milieu ­verhuizen naar Brecht. Gazet van Antwerpen bericht dat er in januari 2018 op zijn toenmalige woning in Schilde werd geschoten. In mei van dat jaar was er ook een poging om hem te ontvoeren. Behalve de ­28-jarige speelden ook twee broers een ­belangrijke rol. Zij vervoerden partijen cocaïne via het transportbedrijf dat ze runnen. In het onderzoek zijn ook twee vracht­wagens in beslag genomen.

Het gerecht nam onder meer een Lamborghini Urus in beslag. rr

Rond het drietal was een web van criminele dienstverleners geweven. Een van hen is een 31-jarige man uit Wuustwezel die op diverse locaties cashgeld en luxegoederen opsloeg. Hij regelde ook het transport van geld, drugs en cryptofoons. ‘In totaal ­komen 61 verdachten in beeld’, zegt Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Functie misbruikt

Corrupte havenarbeiders waren belangrijke helpers voor de bende. Vorige maandag en dinsdag werden zeven huiszoekingen uit­gevoerd in Ekeren, Wilrijk, Sint-Niklaas, Stekene en Rijkevorsel. Een van de havenarbeiders, een 31-jarige uit Ekeren, zit in voorarrest. Drie anderen zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Zij mogen voorlopig niet meer in de haven werken of het gebied betreden. ‘Het zijn mensen die een functie hebben in de haven, maar die misbruiken door containers te verplaatsen en klaar te zetten en andere hand-en-spandiensten te verlenen’, zegt Aerts. Voor het financiële onderzoek werden ­onder andere 170 bankrekeningen geanalyseerd. Er werd een witwassysteem blootgelegd waarbij crimineel geld werd geïnvesteerd in transport-, bouw, -en marketing­bedrijven. Daarnaast ging het geld naar vastgoed, voertuigen en luxeproducten.

Ook enkele exclusieve horloges werden in beslag genomen. rr

Ongestoord meeluisteren

Zoals in veel grote drugsdossiers van de jongste maanden, tilde het afluisteren van het Sky ECC-netwerk het onderzoek naar een ander hoger niveau. Sky ECC was een ­Canadees bedrijf dat een volledig communicatienetwerk leverde aan de criminele wereld, inclusief versleutelde smartphones. In het Bel­gische ­criminele (drugs)milieu waren er veel gebruikers. Door de beveiliging te kraken, ­konden politie en gerecht de ­gesprekken ­volgen.

In dit dossier werden 115 Sky ECC-accounts geanalyseerd, met als ­resultaat 82 bijkomende strafbare feiten, waaronder bedreigingen, ontvoeringen, witwassen, schriftvervalsing en corruptie. Tijdens 25 huiszoekingen werden behalve de Lamborghini ook een Range Rover, twee auto’s met verborgen ruimtes en andere voertuigen in beslag genomen, net als luxehorloges met een waarde van 639.940 euro. Ook nam men ruim een half miljoen cash in beslag.

Opvallend is dat de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en de Antwerpse ­lokale politie maandenlang ­hebben samen­gewerkt aan het onderzoek. De ­samen­werking tussen hen liep in het verleden niet ­altijd over rozen.

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen