Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken: ‘Aanval op kleuterschool is oorlogsmisdaad’
  Foto:  Twitter

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt Rusland ervan een kleuterschool, die dienstdeed als schuilkelder, beschoten te hebben. Er vielen meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder kinderen. Oekraïne stapt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Op Twitter schrijft Dmitro Koeleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, dat hij bewijs van oorlogsmisdaden zal opsturen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. ‘De Russische aanvallen van vandaag op een kleuterschool en weeshuis zijn oorlogsmisdaden en schendingen van het Statuut van Rome’, klinkt het. Het Statuut van Rome bepaalt welke misdaden door het Internationaal Strafhof berecht worden. Rusland zal zijn verantwoordelijkheid niet ontkomen, meent de minister.

Eerder op vrijdag sprak Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, in een verklaring zijn ‘groeiende bezorgdheid’ uit over de situatie in Oekraïne. Hij herinnerde de strijdende partijen eraan dat Den Haag genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden hard zal aanpakken.

Allicht verwijst Koeleba naar berichten van een aanval op een kleuterschool in Okhtyrka, in het oosten van het land. Volgens berichten deed de school dienst als schuilkelder voor burgers. Op luchtbeelden (waarschuwing: schokkende beelden, red.) is een lichaam te zien langs het puin aan de ingang. Enkele meters van de ingang ligt een tweede lichaam in een plas bloed. Ze lijkt verzorgd te worden. Volgens het Oekraïense Kyiv Independent vielen er drie doden bij de aanval en zijn er meerdere gewonden, waaronder kinderen.

Het burgeronderzoeksjournalistiek netwerk Bellingcat stelde vast dat er een Russische aanval plaatsvond op amper 200 meter van de school. Het kon wel niet hard maken of de twee incidenten met elkaar gelinkt zijn.

Eerder op vrijdag was er ook grote verontwaardiging over een tank die inreed op een auto in Kiev. De tank werd toegeschreven aan de Russen. Daar bestaat nu grote twijfel over. Russische voertuigen hebben Kiev namelijk nog niet bereikt. Mogelijk gaat het om een Oekraïense tank waarbij men de controle over het stuur verloren was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig