De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag het Oekraïense leger opgeroepen om de macht in hun land te grijpen.

‘Ik doe nogmaals een beroep op het militair personeel van de strijdkrachten van Oekraïne: sta niet toe dat neonazi’s en (Oekraïense radicale nationalisten) uw kinderen, echtgenotes en ouderen als menselijk schild gebruiken’, zei Poetin tijdens een ontmoeting met de Russische veiligheidsdienst, die live op televisie werd uitgezonden.

‘Neem de macht in eigen handen, dan kunnen we makkelijker tot overeenstemming komen.’ Poetin voegde eraan toe dat Russische militairen in Oekraïne ‘moedig, professioneel en heldhaftig’ handelden.

Poetin beweert ook dat Oekraïne zware wapens inzet in het centrum van grote steden als Kiev en Charkov. Volgens de president is het de bedoeling om een Russische reactie in woonwijken uit te lokken. ’Ze gedragen zich als terroristen door zich te verschuilen achter mensen, in de hoop Rusland ervan te kunnen beschuldigen slachtoffers te maken onder de burgerbevolking.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig