De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in een videoverklaring aangegeven dat zijn land voor grote problemen staat. De algemene mobilisatie is afgekondigd: mannen vanaf 18 tot en met 60 jaar moeten beschikbaar zijn voor het leger.

In een videotoespraak net na middernacht heeft Zelenski de Oekraïense bevolking aangesproken. ‘We zijn de enigen die ons land verdedigen’, stelt hij grim vast nadat het land Navo om hulp had gevraagd. ‘Wie staat klaar om naast ons te vechten? Ik zie niemand. Wie is bereid Oekraïne een garantie voor Navo-lidmaatschap te geven? Iedereen is bang.’

‘Wij zijn niet bang’, zei hij nog in de video, die ook op de presidentiële website werd geplaatst. ‘Wij zijn nergens bang voor.’ Eerder ondertekende Zelenski een decreet waarin een algemene mobilisatie bevolen wordt: de Oekraïense mannen tussen 18 en 60 jaar worden opgeroepen voor het leger. Het hoofd van de douane heeft al gemeld dat ze het land niet meer mogen verlaten.

In de videoboodschap maakte de president duidelijk dat ook hij en zijn familie in Oekraïne zullen blijven, ook al ‘heeft de vijand mij aangewezen als het belangrijkste doelwit, en mijn familie als het tweede belangrijkste doelwit’.

‘Ze willen de politiek in Oekraïne vernietigen door het staatshoofd neer te halen’, klinkt het. De hoofdstad is belangrijk voor de Russen, zei hij ook. ‘We beschikken over informatie waaruit blijkt dat sabotagegroepen Kiev zijn binnengekomen.’

Zelenski zei verder dat al 137 landgenoten, onder wie zowel militairen als burgers, zijn gedood sinds het begin van de aanval in de nacht van woensdag op donderdag. Nog eens 316 raakten gewond.

Ook gisterennacht stuurde Zelenski een videobooschap uit. Die was in het Russisch en gericht aan de Russische bevolking met de uitdrukkelijke vraag de aanval van Russisch president Vladimir Poetin niet te steunen. Dat was slechts enkele uren voordat Poetin ‘militaire acties’ in Oekraïne aankondigde en de facto de oorlog verklaarde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in