Drie politieagenten schuldig aan schenden van rechten George Floyd
De broer van George Floyd, Philonise was zichtbaar opgelucht na de uitspraak van de rechter.  Foto: ap

Drie ex-politieagenten die aanwezig waren bij de fatale arrestatie van George Floyd in 2020 zijn donderdag door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan het schenden van zijn grondrechten.

George Floyd stierf bijna 2 jaar geleden nadat een politieagent zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt (‘I can’t breathe’) en voor zijn leven vecht, brachten wereldwijd een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang.

De agent die zijn knie op Floyds hals duwde, Derek Chauvin, werd eerder al veroordeeld tot 22,5 jaar cel. De drie agenten die nu terechtstonden hielden Floyd mee in bedwang. Alexander Kueng zat op de rug van Floyd, Thomas Lane hield zijn benen tegen. Tou Thao hield omstanders op een afstand.

Door Floyd, die duidelijk in gevaar was, niet te helpen, hebben ze zijn grondrechten geschonden. Daaraan zijn ze schuldig bevonden.

Thao en Kueng zijn ook schuldig aan een tweede klacht, omdat ze geen pogingen hebben gedaan om Chauvin te overtuigen niet overdreven hard op te treden. Lane had verklaard dat hij Chauvin twee keer tevergeefs had gevraagd om Floyd op zijn zijde te leggen.

De drie staan vanaf juni voor de rechtbank in Minnesota ook terecht voor ‘medeplichtigheid aan moord’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig