Vliegtuigen wordt aangeraden niet over Oekraïne te vliegen
  Foto:  isopix

Luchtvaartmaatschappijen moeten stoppen met vliegen over Oekraïne vanwege het risico van een onbedoelde schietpartij of een cyberaanval op de luchtverkeersleiding. Dat raadt de conflictgebiedmonitor die na de MH17-ramp werd opgericht, woensdag aan.

Safe Airspace heeft zijn risiconiveau voor heel Oekraïne opgetrokken naar ‘niet vliegen’. De conflictgebiedmonitor werd opgericht om luchtvaartmaatschappijen informatie te verstrekken over veiligheid en conflictgebieden nadat de vlucht MH17 van Malaysia Airlines in 2014 boven Oost-Oekraïne was neergeschoten.

De spanning en onzekerheid rond het conflict zijn extreem, ongeacht van de daadwerkelijke bewegingen van de Russische troepen aan de grens met Oekraïne, stelt Safe Airspace op zijn website. ‘Dat brengt een aanzienlijk risico voor burgerluchtvaart mee.’

Rusland heeft volgens een bericht aan piloten een deel van het luchtruim ten oosten van de grens met Oekraïne gesloten ‘om veiligheid te bieden’ voor burgerluchtvaartvluchten.

De luchthavens van Dnipro, Kharkiv en Zaporizja in Oekraïne zijn tot donderdagochtend gesloten voor verkeer.

Het Amerikaanse Federal Aviation Administration zei in zijn laatste advies op 9 februari al dat een grensoverschrijdend conflict tussen Oekraïne en Rusland een directe of indirecte bedreiging zou kunnen vormen voor de burgerluchtvaart.

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn het luchtruim van het land beginnen te vermijden toen Rusland militairen aan de grens begon te verzamelen. Lufthansa en KLM hebben vluchten naar Oekraïne opgeschort.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in