De opmars van de bedrijfsverpleegkundige

Niet elke verpleegkundige is aan de slag in het ziekenhuis. Zo is er steeds meer vraag naar bedrijfsverpleegkundigen.

“We hebben eind vorig jaar 16 extra bedrijfsverpleegkundigen aangeworven. Nu staan er nog vijf vacatures open”, stelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij HR- en well-being specialist Attentia, die bevestigt dat het beroep in de lift zit.

Mede door een verschuiving van taken. “Functies worden opgedeeld en taken verschuiven dan bijvoorbeeld van arts naar verpleegkundige. De recent aangepaste wetgeving uit 2019 laat dat ook toe.”

Structureel tekort en grotere interesse

Aan de basis ligt, volgens hem, een structureel tekort aan arbeidsartsen. “Voor veel arbeidsrisico’s is het jaarlijks arbeidsgeneeskundig onderzoek door de arts vervangen door een tweejaarlijks onderzoek, met tussentijds een medische handeling door de bedrijfsverpleegkundige.”

Al spelen ook andere zaken mee. “Wij hebben gemerkt dat er door de coronapandemie veel meer verpleegkundigen uit de curatieve sector geïnteresseerd zijn in een functie bij een externe preventiedienst. Dat komt onder meer door de betere work-life balance die daar mogelijk is”, aldus Kempeneers.

Bron: Jobat.be