Boeren protesteren met 32 tractoren en trekken naar huis van Jan Jambon
Jan Jambon kreeg thuis een bijzondere protestbrief van enkele bezorgde boeren. Foto: © rr

In Brasschaat hebben vanmorgen 32 Kempense boeren met hun tractoren actie gevoerd. Met een kleinere delegatie trokken ze naar de woning van Vlaams minister-president Jan Jambon om een bijzondere protestbrief af te geven, de hartenkreet van een Turnhoutse melkveehoudster. Die is samen met haar collega’s heel ongerust over het stikstofdossier.

‘Op de politieke tafel ligt er een stikstofdossier dat voor landbouwers in het Turnhouts Vennengebied – als je voor die enkele vennen die naam kunt gebruiken – absurd zwaar kan uitpakken’, zegt woordvoerder Leo Beyens. ‘In dit gebied zitten honderden landbouwbedrijven met veelal jonge bedrijfsleiders die mogelijk zullen moeten stoppen. Ook hun gronden, of een deel ervan, worden misschien waardeloos als er niet meer mag worden bemest.’

De Vlaamse regering bereikte dinsdagnacht een akkoord over het stikstofdossier. Volgens Europese normen moet onze regio dringend een sluitend stikstofkader bepalen, en Vlaanderen heeft nu zijn huiswerk gemaakt. De boeren hadden dinsdag al afgesproken om zich vandaag in de woonplaats van Jambon te laten zien.

De boeren hadden op een gesprek met de minister-president gehoopt, maar dat kwam er niet echt. De N-VA’er nam de protestbrief wel persoonlijk in ontvangst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in