Australische politie looft beloning uit voor tip over verdwenen Théo Hayez
  Foto:  epa-efe

De Australische politie heeft woensdag een beloning van 500.000 Australische dollar (319.000 euro) uitgeloofd aan wie informatie heeft over de Belgische rugzaktoerist Théo Hayez, die bijna drie jaar geleden op 18-jarige leeftijd verdween.

Volgens waarnemend politiecommandant Brendon Cullen zijn de meeste aanknopingspunten in het onderzoek naar de verdwenen Théo Hayez uitgeput. ‘De beloning wordt uitgeloofd, omdat er een gat te vullen is in wat we weten’, klinkt het. ‘Als iemand informatie heeft, is er zeker een stimulans om zich te melden.’ 

De familieleden van Hayez hadden om de beloning gevraagd, met de bedoeling het onderzoek vooruit te helpen. De ouders van de jongen, die nog in België wonen, zijn dan ook tevreden met de beslissing. ‘Elk detail, groot of klein, kan het onderzoek beïnvloeden’, aldus zijn moeder Vinciane Delforge. ‘Zonder antwoorden op onze vragen is het verdriet van de familie eindeloos.’

Théo Hayez’ vader, Laurent Hayez, wil vooral weten of zijn zoon bij zijn verdwijning in het gezelschap was van een andere persoon. Hij voegde eraan toe sterk te geloven dat dat het geval was. Ook een Australisch opsporingsprogramma suggereerde dat eerder in een documentaire over zijn verdwijning, die in september vorig jaar werd uitgezonden. Het programma legde onder meer een verband tussen Hayez’ verdwijning en die van een 42-jarige vrouw. Zij raakte in oktober 2019 vermist in Byron Bay. Haar stoffelijke overschot werd in juni 2020 gevonden in de regio.

De jongen werd voor het laatst gezien op 31 mei 2019 buiten een nachtclub in Byron Bay, een populaire enclave aan zee, aan de oostkust van Australië. Bijna een week later werd de politie gealarmeerd dat Théo Hayez niet naar zijn hotel was teruggekeerd, waarna verschillende zoekacties in het gebied en de nabijgelegen oceaan werden opgezet. 

Tot vandaag is het nog onduidelijk wat er gebeurd is. De politie gaat ervan uit dat Hayez verdwaald raakte en in zee is beland, maar zijn familie denkt dat er die nacht nog iemand bij hem was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in