camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

woningaankoop

Notariskosten gaan fors omlaag

Voor een ­modaal huis dalen de notaris­kosten makkelijk met meer dan 1.000 euro. Minister van Justitie Van Quickenborne spreekt over ‘de belangrijkste hervorming van het notariaat in 70 jaar’.

woensdag 23 februari 2022 om 3.25 uur

mh

De hoge kosten bij de notaris liggen al even onder vuur. Vorig jaar publiceerde het Prijzenobservatorium een studie waaruit bleek dat het notariaat dringend aan hervorming toe is (DS 21 april 2021). De honoraria van notarissen zijn vastgelegd in een KB uit 1950 dat voor het laatst in 1980 (beperkt) is aangepast.

Dat maakt de tarieven hopeloos verouderd. Wie een huis aankoopt, betaalt bijvoorbeeld ongeveer 1.100 euro aan administratieve kosten per akte. Die prijs dateert nog uit een tijd dat er geen computers bestonden en akten met de hand moesten worden geschreven. Dat is vandaag helemaal anders. De digitalisering maakt de productiviteit in notariskantoren veel ­hoger.

‘Dure copycenters’

Vooral Vooruit drong in de regering aan op een verlaging van de notariskosten. De partij noemde de notariskantoren de duurste ­copycenters van het land. Nu heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een nieuwe regeling uitgewerkt waarin de administratiekosten beperkt worden tot 750 euro voor de aankoopakte en 50 euro voor de ­kredietakte.

Ook de erelonen worden verlaagd en opgedeeld per aankoopschijf. Afhankelijk van de aankoopsom kan de korting oplopen tot 12 procent. Voor de kredietakte geldt een forfaitaire verlaging van 20 procent op het ereloon.

Het eindresultaat is dat in 98 procent van de aankopen de ­notariskosten zullen dalen. Voor een modale woning van 232.500 euro dalen de kosten met 1.102,31 euro, een korting van 25 procent. Voor een woning van 450.000 euro ­bedraagt het voordeel nog 574,16 euro. Voor woningen van meer dan 800.000 euro is er geen voordeel meer. De kopers daarvan betalen enkele honderden euro meer.

De lagere tarieven moeten ook de excessen inperken bij notarissen die samenwerken met promotoren en de volle pot kunnen aan­rekenen voor verschillende, haast identieke verkoopakten in bijvoorbeeld een appartementsgebouw.

Rechtszekerheid

De nieuwe tarieven gaan op 1 januari volgend jaar in. ‘Dit is de belangrijkste hervorming van het notariaat in de jongste zeventig jaar’, zegt Van Quickenborne. ‘We kiezen voor lagere tarieven, meer trans­parantie en rechtszekerheid.’ ­Notarissen zullen een helder overzicht moeten geven van de verschillende kosten die met een akte ­gepaard gaan. De factuur moet ­onderscheid maken tussen ere­lonen, ­uitgaven aan derden en ­administratieve dossierkosten, bijvoorbeeld voor opzoekingswerk.

Bij de hervorming hoort ook een voordeeltarief voor startende ondernemers. Een bedrijf starten zal 1.000 euro kosten, ten opzichte van 1.500 euro vandaag. Het ­statuut van de notarissen wordt ­gemoderniseerd. Zo kunnen ze als werknemer aan de slag zijn in een notariskantoor, maar toch optreden als volwaardige notaris.

De podcasts van De Standaard