Kan Champions League-finale nog doorgaan in Sint-Petersburg? ‘Uefa moet een veel krachtiger standpunt innemen’
Vladimir Poetin met Fifa-baas Gianni Infantino en de Franse president Emmanuel Macron na de WK-finale in Moskou, in 2018.  Foto:  reuters

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne brengen de Champions League-finale in Sint-Petersburg in gevaar. Volgens de Britse omroep BBC is het zo goed als zeker dat de Uefa op zoek gaat naar een andere locatie voor de finale op zaterdag 28 mei.

‘De Europese voetbalbond is klaar om een nieuwe locatie te zoeken’, klinkt het bij de BBC. De Uefa onderzoekt momenteel de situatie vooraleer een beslissing te nemen. Rusland heeft troepen gestuurd naar twee regio’s in Oost-Oekraïne die in handen zijn van pro-Russische rebellen. De vraag is of dit het begin van een grotere oorlog in de regio is.

‘De Uefa moet de Champions League-finale meteen verplaatsen uit het Gazprom Arena in Sint-Petersburg’, vindt Tracey Crouch, de voormalige Britse minister van Sport alvast. ‘Het verbod voor politici en ambtenaren om naar het Russische WK 2018 te reizen, was slechts een klein signaal dat voor Poetin niks uitmaakte. De Uefa moet een veel krachtiger standpunt innemen, niet het minst om de veiligheid van reizende fans te waarborgen.’

   • Liveblog | Volg hier alle updates over de Russische inval in Oekraïne

Kan Champions League-finale nog doorgaan in Sint-Petersburg? ‘Uefa moet een veel krachtiger standpunt innemen’
De Rode Duivels speelden op de halve finale van het WK 2018 in het Gazprom Arena.   Foto:  ap

WK-barrages

Als de finale van de Champions League moet wijken, is dat het derde jaar op rij. De vorige twee edities vonden in Portugal plaats vanwege de coronapandemie.

Er is geen enkele Oekraïense ploeg meer actief in Europa, maar het Russische Zenit Sint-Petersburg is dat wel nog. In de heenwedstrijd van de play-offronde van de Europa League verloor Zenit evenwel in eigen huis met 2-3 van Real Betis. Donderdag staat de terugwedstrijd in Spanje op het programma.

Op 24 maart speelt Rusland thuis tegen Polen in de barrages om een WK-ticket. Als Rusland wint, speelt het ook nog tegen de winnaar van Zweden-Tsjechië op 29 maart. Het zou kunnen dat Uefa die wedstrijden niet in Rusland laat doorgaan.

Kan Champions League-finale nog doorgaan in Sint-Petersburg? ‘Uefa moet een veel krachtiger standpunt innemen’
Foto:  isopix