Sanctiepakket tegen Rusland krijgt vorm: Nord Stream 2 opgeschort, Britten mikken op banken en oligarchen
De Nord Stream 2-leiding in Lubmin (noorden van Duitsland)  Foto:  ap

Meerdere landen kondigen sancties af tegen Rusland. Duitsland schort het omstreden Nord Stream 2-project op, de EU heeft een eerste pakket aan sancties afgekondigd.

‘Certificering kan niet plaatsvinden.’ Met die droge woorden roept de Duitse bondskanselier Olaf Scholz het omstreden Nord Stream 2-project een halt toe. Gezien de Russische inval in het oosten van Oekraïne vond hij dat ‘de situatie rond Nord Stream 2 opnieuw beoordeeld moet worden.’

Eerder hintte onder meer Amerikaans president Joe Biden op een opschorting wanneer het tot een inval zou komen. De Duitsers zelf waren lang in dubio over de gaspijplijn. Door Duitse industriële belangen bleef het omstreden project lang buiten schot. Maar ook politieke banden wisten het project lang te sparen. Voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder – tevens partijgenoot van Scholz – is voorzitter van Nord Stream 2. Daarnaast zetelt Schröder in de raden van bestuur van de Russische oliegigant Rosneft en de gasgigant Gazprom.

Oekraïne verwelkomt de opschorting. ‘Een morele, politieke en praktisch juiste stap’, reageert de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken op Twitter. ‘Echt leiding geven betekent harde beslissingen in moeilijke omstandigheden. De Duitse stap bewijst dit precies.’ Ook vanuit het Witte Huis wordt positief gereageerd op de Duitse beslissing. ‘We verwelkomen hun aankondigingen’, zegt een woordvoerster.

Het is de eerste significante sanctie die Rusland gericht en hard moet treffen, nadat het gisteravond twee Oekraïense regio’s als onafhankelijk heeft erkend en er ‘vredestroepen’ naartoe heeft gestuurd. Zo goed als alle westerse landen willen daarom ongeziene sancties tegen Rusland.

Verenigd Koninkrijk

De Britse premier Boris Johnson was de eerste die zijn volledig sanctiepakket uit de doeken deed. Vijf banken en drie oligarchen komen in het vizier van de Britse sancties. Het gaat om de banken Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank en Black Sea Bank en de oligarchen Gennady Timchenko, Boris Rotenberg, en Igor Rotenberg. Hun activa in het Verenigd Koninkrijk worden bevroren, zakendoen met Britten en Britse firma’s wordt enorm moeilijk en de oligarchen zijn ook niet langer welkom op Brits grondgebied. Het gaat om ‘een eerste lading sancties’, beloofde Johnson. ‘We zullen harder straffen wanneer ze verder de soevereiniteit van Oekraïne aantasten.’

EU

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben in Parijs ingestemd met nieuwe sancties tegen Rusland, zo heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenland, aangekondigd. Er worden onder meer 27 personen en bedrijven in de zogenaamde ‘volksrepublieken’ getroffen. Ook alle parlementsleden van de Doema die in een ­resolutie aan president Poetin hebben ­gevraagd om de Donetsk en ­Loehansk als onafhankelijke ­staten te erkennen, worden gesanctioneerd. Tot slot worden ook banken die Russische militaire operaties in die regio financieren, aangepakt.

‘Dit pakket van sancties is unaniem goedgekeurd door de lidstaten en zal Rusland pijn doen, veel pijn doen’, zei Borrell op een persconferentie in Parijs met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

Lavrov reageert koel

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is niet onder de indruk. ‘Het Westen zou sowieso sancties opleggen’, laat hij weten. ‘Dat staat los van het feit dat we de regio’s erkenden. Onze Europese, Amerikaanse en Britse collega’s zullen ons straffen tot ze niet meer kunnen’, aldus Lavrov.

‘Er lopen allang sancties tegen ons. We zijn het gewoon. We weten dat er zomaar sancties kunnen komen: met of zonder reden.’

Volgens de Russische minister van Energie schieten de Europeanen zichzelf in de voet door Nord Stream 2 tegen te houden. ‘Europa zal het grote Russische gasvolume niet kunnen vervangen door import uit andere landen’, zegt hij.

Bekijk in onderstaande video hoe de Oekraïnecrisis en de Nord Stream 2-pijpleiding ook effect hebben op uw gasfactuur:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in