In pretpark Plopsaland in De Panne werd zaterdag een reddingsactie opgezet om negen personen uit een attractie te bevrijden. Door de hevige wind was dat niet evident, de inzittenden moesten uren wachten op hun bevrijding.

Sinds 17.30 uur zaten negen mensen vast op 32 meter hoogte in ‘The ride to happiness by Tomorrowland’ in Plopsaland. Aanvankelijk werd er van zeven mensen gesproken, maar het ging uiteindelijk om negen mensen. Drie van hen zijn Duitsers van 16, 21 en 23 jaar, aldus vrienden die niet mee op de attractie gingen. De attractie werd in juli 2021 geopend en is het is de allereerste ‘extreme spinning coaster’ in Europa.

Omstreeks 20 uur waren kettingzagen te horen om ruimte te creëren voor de reddingsoperatie. Veertig minuten later was een gele kraan zichtbaar naast het karretje van de attractie. Omstreeks 21 uur werd geprobeerd om de eerste mensen uit het karretje te halen, maar door de hevige wind werd die operatie vermoeilijkt. Het bakje dat aan de kraan vast hangt begon namelijk door de wind te draaien. Iets na 21 uur werd ook een drone ingezet.

Omstreeks 21.50 uur werden de eerste twee personen op de begane grond gebracht. Ze werden meteen geholpen door de medische diensten ter plaatse. Er zijn in totaal acht ambulances, 1 PIT- en 1 MUG-team ter plaatse. Omstreeks 23.30 werden ook de overige inzittenden uit hun benarde situatie gered. ‘Iedereen verkeert in een goede gezondheid en werd voor een check-up naar het ziekenhuis gebracht’, aldus de Brandweer Westhoek.

Code geel

Het karretje van de attractie zou volgens van den Kerkhof stil zijn gevallen na de katapultatie, net voor de afdaling. Wat dit heeft kunnen veroorzaken is nog niet duidelijk. ‘We meten alle onze attracties, er is ook een windmeter. De wind zat goed, zelfs ver onder de waarden. Dus de situatie met de wind was oké. Wat de oorzaak was, is dus nog te bekijken’, zei hij aan VTM Nieuws.

Het was zaterdag aan de kust erg slecht weer. Het waaide en regende hard, sinds 17 uur was ook code geel van kracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in