Uitbaatster crèche was zelf niet thuis toen baby gewond raakte, haar vader blijft aangehouden
Het kinderdagverblijf waar het drama zich donderdag afspeelde.  Foto:  David Van Hecke

De uitbaatster van crèche ’t Sloeberhuisje in Mariakerke is onder voorwaarden vrijgelaten. Volgens haar advocaat was de vrouw niet thuis wanneer de baby van zes maanden de verwondingen opliep die zouden leiden tot de dood. De vader van de uitbaatster is wel nog aangehouden.

Vrijdag raakte bekend dat het meisje van zes maanden oud dat woensdag levensgevaarlijk gewond raakte in het kinderdagverblijf, aan haar verwondingen overleden is. Het UZ Gent had donderdagmorgen het parket ingelicht dat een baby een ernstig hersentrauma had opgelopen in onduidelijke omstandigheden. Het meisje was een dag eerder door de mug naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke.

Het Oost-Vlaamse parket had donderdag een wetsarts aangesteld en de onderzoeksrechter liet de crèche verzegelen. Er vond een uitgebreid onderzoek in de crèche plaats en drie verantwoordelijken werden opgepakt. Het ging om de uitbaatster D.V., haar vader R.V. en een medewerkster. Ze brachten een nacht in de cel door en verschenen vrijdag voor de onderzoeksrechter in Gent.

De onderzoeksrechter heeft de vader van de uitbaatster aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. De vrouw zelf is vrijgelaten onder voorwaarden, maar ze werd in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding. De derde opgepakte verdachte, een medewerkster van de crèche, mocht beschikken.

Aan Het Laatste Nieuws zegt Han Vervenne, de advocaat van D.V., dat de vrouw zelf niet thuis was op het moment dat de hulpdiensten werden gebeld. De uitbaatster van de crèche was op dat moment haar twee kinderen gaan oppikken van school, klinkt het.

De speurders gaan ervan uit dat het kind overleed aan shakenbabysyndroom en dat de vader daarvoor verantwoordelijk is. Een autopsie op het slachtoffer moet meer duidelijkheid brengen.

De crèche had een lange voorgeschiedenis van klachten en inspecties, maar bleef altijd open.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in