Bond voert officieel onderzoek naar matchfixing Anderlecht-Genk
Ook spelers Anthony Vanden Borre en Ilombe Mboyo worden geviseerd (foto uit match tussen Anderlecht en Genk in april 2014).  Foto:  BELGA

De voetbalbond heeft een onderzoekscoördinator aangesteld om mogelijke matchfixing in de play-offs van het seizoen 2013-2014 te onderzoeken. Volgens de voetbalbond zijn feiten van wedstrijdvervalsing die zich eventueel zouden hebben voorgedaan tijdens het seizoen 2013-2014 nog niet verjaard.

De maatregel komt er nadat gewezen Standard-voorzitter Roland Duchâtelet een strafklacht had ingediend tegen onder meer Anderlecht en Genk. De zakenman zegt over harde aanwijzingen te beschikken dat sommige spelers van Genk de wedstrijd op Anderlecht (4-0) met opzet verloren hadden in ruil voor horloges.

De klacht van Duchâtelet is gericht tegen het oude bestuur van Anderlecht en Genk en een zekere ‘X’, een man die geïdentificeerd kan worden als spelersmakelaar Mogi Bayat. Ook de (oud-)spelers Anthony Vanden Borre (toen bij Anderlecht) en Ilombe Mboyo (ex-Genk) worden geviseerd. Twee gewezen spelers van Standard, Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku, en drie supporters van de Rouches ondersteunen de klacht van Duchâtelet.

Ook in de zaak-Propere Handen voerde de voetbalbond onafhankelijk van het gerecht een disciplinair onderzoek. Dat leidde uiteindelijk tot veroordelingen van oud-bestuurders van KV Mechelen en Waasland-Beveren. KV Mechelen ontsnapte toen aan degradatie wegens een gat in het reglement.