Deze scholen sluiten uitzonderlijk vroeger door storm Eunice
Themabeeld.  Foto:  Shutterstock

Door storm Eunice - waardoor rukwinden tot boven de 140 kilometer per uur mogelijk zijn - hebben heel wat scholen in Vlaanderen besloten om de deuren vervroegd te sluiten. In Antwerpen sluiten alle provinciale scholen en alsook de Universiteit. Ook in West-Vlaanderen besloten tientallen scholen de lessen vanmiddag op te schorten.

West-Vlaanderen

In de provincie is code oranje afgegeven en worden rukwinden tot 150 kilometer per uur verwacht. Onder meer de scholengroep Stroom, met 28 scholen, besliste om de lessen vrijdagmiddag op te schorten. ‘Het zwaarste punt van de storm wordt net verwacht wanneer de school afgelopen is en iedereen normaal naar huis gaat. Voor alle veiligheid sluiten wij onze scholen dus al op de middag. We zetten ook ons busvervoer in om iedereen veilig thuis te krijgen. Voor wie geen opvang heeft, voorziet de school wel nog opvang op school’, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele.

Bij de 40 scholen van scholengroep Impact krijgen directeurs de kans om zelf te beslissen. ‘Wij geven hen de mogelijkheid om zich zelf nog te organiseren. Scholen die willen, mogen op de middag sluiten vanwege de storm, maar het is aan de directeurs zelf om te beslissen of dat praktisch haalbaar is’, zegt woordvoerster Greet Verleye.

Ook de middelbare school Sint-Jozef Sint-Pieter uit Blankenberge sluit vandaag vroeger de deuren. De leerlingen worden om 12.10 uur naar huis gestuurd. ‘We verwachten dat er vervoersproblemen komen, en laten zo de tijd en de kans dat iedereen veilig naar huis kan’, klinkt het in een bericht aan de ouders. In de eerste graad worden de lessen van deze namiddag geschorst, in de tweede en derde graad wordt waar mogelijk afstandsonderwijs georganiseerd.

Ook in Kortrijk sluiten heel wat scholen vanmiddag al de deuren. De vestigingen van scholengroep Rhizo sturen hun leerlingen vroeger naar huis. Zo willen ze ‘voorkomen dat de leerlingen deze middag naar huis moeten terwijl storm Eunice helemaal aan het razen is’. De leerlingen konden er vanaf 11 uur opgehaald worden, of zelfs naar huis gaan met de fiets of het openbaar vervoer. Wie niet thuisgeraakt, wordt opgevangen op school en kan in de namiddag ook nog met de schoolbus naar huis.

Ook de campussen van het Guldensporencollege gaan dicht, daar geldt de sluiting vanaf 12.05 uur. Ook het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare schorst de lessen: de schooldag eindigt er om 12 uur.

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, zegt dat het aan de scholen zelf is om te beslissen. ‘Als gouverneur heb ik geen bevoegdheid om scholen te sluiten. Het is ook aan directeurs en scholen zelf om te zien of dat praktisch te regelen valt.’

Oost-Vlaanderen

De 11.000 leerlingen van de veertien secundaire scholen van de scholengemeenschap Wijs! in Sint-Niklaas mogen al om 12 uur naar huis. De scholengroep neemt geen risico’s met de aangekondigde storm. ‘Het hoogtepunt van de storm wordt immers verwacht op het moment dat de leerlingen normaliter naar huis gaan, en daarom we willen uiteraard geen risico nemen’, zegt algemeen directeur Gertjan De Smet van de scholengroep, die het gros van de secundaire scholen in Sint-Niklaas onder zich heeft, maar waar ook de Broederscholen in Stekene en Lokeren onder ressorteren. ‘Daarom worden de lessen vrijdagmiddag om 12 uur al afgesloten en kunnen alle leerlingen veilig naar huis. Voor hen die dat toch wensen is er in noodopvang voorzien.’

In Gent blijven de basisscholen van het stedelijk onderwijs open, maar krijgen ouders de mogelijkheid om hun kinderen ‘s middags op te halen. Dat meldt het stadsbestuur. De leerlingen van secundaire scholen van het stedelijk onderwijs volgen na de middag wel van thuis uit les. Ook andere netten nemen voorzorgsmaatregelen. Ouders worden telkens persoonlijk op de hoogte gesteld.

De burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver (CD&V) en zijn Kruibeekse collega Dimitri Van Laere (N-VA) hebben beslist om alle scholen op hun grondgebied te sluiten op het middaguur.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen roept op om kinderen binnen te houden tijdens de speeltijd en raadt aan om flexibele ophaalmomenten te organiseren voor de ouders. Zo kunnen opgehaald worden voor 14 uur of na 17 uur.

Antwerpen

In Antwerpen sluiten alle provinciale scholen vrijdag vanaf 12 uur door het aangekondigde stormweer. ‘De ouders werden op de hoogte gebracht en er wordt noodopvang voorzien voor de leerlingen die thuis niet terechtkunnen’, klinkt het.

Het gaat om vijf secundaire scholen - avAnt, PITO Stabroek, PIVA, PTS Boom en PTS Mechelen - de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA), het Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant en het Centrum voor Leren en Werken. Het CVO Vitant voorziet afstandsonderwijs waar mogelijk.

In Brasschaat besloten Mater Dei Centrum, Het Toverbos en Koninklijk Atheneum om de hele dag te sluiten. De lessen van het Technisch Atheneum Brasschaat en Provinciaal Instituut Antwerpen (PIVA) lopen tot 12 uur, zodat iedereen voor het hevigste moment kan vertrekken. ‘We stellen ieders veiligheid voorop, zodat iedereen op een veilige manier thuis kan geraken’, zegt het Technisch Atheneum op Facebook.

Ook de Antwerp International School in Ekeren wil geen risico’s nemen en sluit de speelplaats vanaf 12 uur, zodat er ‘voor alle aanwezigen geen risico is om gewond te geraken’. Leerlingen die normaal gezien met het openbaar vervoer naar school komen, mogen thuis blijven om de lessen online te volgen.

Ook de scholengroep Rivierenland - met scholen in Willebroek, Bornem en Boom - heeft beslist om de deuren vandaag al om 12 uur te sluiten. Leerlingen worden naar huis gestuurd ‘gezien we geen risico willen nemen met hun veiligheid wanneer zij zich na de schooluren terug naar huis begeven’. Ook het Antwerpse atheneum, het Koninklijk Lyceum en de Steinerschool Hibernia namen al dezelfde beslissing.

Storm Eunice heeft ook impact op de werking van de Universiteit Antwerpen. De colleges en practica eindigen vrijdag om 13 uur. ‘We hebben besloten alle colleges en practica vanaf 13 uur te schorsen’, legt rector Van Goethem uit. ‘Op die manier kunnen onze studenten op een veilige manier van de campus naar huis of naar hun kot gaan. Veel medewerkers werken sowieso nog thuis omwille van de coronamaatregelen. Zij die vandaag op de campus zijn, mogen ook naar huis gaan. Wie op het werk blijft, stemt zijn of haar verplaatsing best af op het stormweer.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in