Biden: risico op Russische invasie ‘zeer hoog’
  Foto: epa-efe

Het risico op een invasie van Rusland in Oekraïne is ‘zeer hoog’. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden verklaard toen hij het Witte Huis verliet voor een bezoek aan Ohio.

De inval kan volgens de Amerikaanse president ‘de komende dagen’ gebeuren. Biden zei nog dat hij geen plannen heeft om met de Russische president Vladimir Poetin te bellen. Het Kremlin vindt dat Biden met zijn uitlatingen de spanningen alleen maar aanwakkert.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Rusland donderdag opgeroepen om ‘het pad van de oorlog te verlaten’. Dat zei hij voor het begin van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij herhaalt dat een Russische aanval op Oekraïne nakende is.

De Veiligheidsraad komt bijeen voor het jaarlijkse overleg over de uitvoering van de zogeheten Minsk-akkoorden. Die zorgden in 2015 voor een bestand tussen de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat bestand wordt vrijwel dagelijks geschonden.

‘Oorlog voorkomen, niet beginnen’

‘Ik ben hier vandaag niet om een oorlog te beginnen, maar om er een te voorkomen’, aldus Blinken in New York. Hij heeft aan zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov gevraagd om ‘elkaar volgende week te ontmoeten in Europa’.

‘Ik twijfel er niet aan dat mijn verklaringen vandaag beantwoord zullen worden door nog meer ontkenningen van de Russische regering’, zegt de buitenlandminister.

‘De Russische regering kan vandaag aankondigen dat Rusland Oekraïne niet zal binnenvallen, dat duidelijk zeggen, dat aankondigen aan heel de wereld, en dat ook demonstreren door soldaten, voertuigen en vliegtuigen terug te trekken en diplomaten naar de onderhandelingstafel sturen.’ Blinken benadrukt dat de wereld die belofte zal onthouden, en ook zal weten wanneer Rusland zich niet houdt aan die belofte.

‘Aanval in de komende dagen’

‘Onze informatie toont duidelijk dat de Russische troepen aan de Oekraïense grens, inclusief de grondtroepen en de vliegtuigen, zich voorbereiden om in de komende dagen een aanval te starten op Oekraïne’, zei Blinken ook. De Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten aanvallen met raketten en bommen, cyberaanvallen en vervolgens invallen met tanks en soldaten tegen doelwitten, waaronder de hoofdstad Kiev.

De Amerikaanse regering zegt al een tijd dat de Russen klaar zijn voor een inval. Ze zouden recent weer nieuwe troepen hebben aangevoerd. Moskou ontkent en zegt juist troepen weg te halen bij de grens met Oekraïne.

Donderdag beschuldigden beide partijen elkaar weer van beschietingen. Het Oekraïense leger zegt dat de rebellen onder meer een kleuterschool hebben beschoten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak van een ‘grote provocatie’. Washington en andere westerse landen sluiten niet uit dat Moskou een excuus zoekt om een aanval te rechtvaardigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in