‘Dopinglab vond drie substanties tegen hartproblemen in staal Valieva’
Kamila Valieva.  Foto:  isopix

Bij haar dopingcontrole eind december had de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva behalve het verboden trimetazidine nog twee andere (toegelaten) substanties tegen hartproblemen in haar lichaam. Dat meldt The New York Times dinsdag.

Trimetazidine staat sinds 2014 op de verboden lijst van het wereldantidopingagentschap Wada omdat het de bloedcirculatie kan bevorderen. Volgens Valieva kwam ze onvrijwillig in contact met het product via medicatie die haar grootvader neemt. Het Internationaal Sporttribunaal Tas besliste haar zondag niet uit competitie te nemen op de Olympische Winterspelen, evenwel zonder zich uit te spreken over de grond van de zaak. 

Het labo van Stockholm, dat het staal van Valieva onderzocht, maakt in de documenten die het aan het Tas bezorgde naast trimetazidine nog melding van twee andere hartmedicijnen die bij de 15-jarige kunstschaatsster zijn aangetroffen. Volgens The New York Times, die de documenten kon inkijken, gaat het om L-Carnitine en Hypoxen, twee producten die niet op de verboden lijst staan. De moeder van Valieva zou aan verantwoordelijken van het Russisch antidopingagentschap Rusada hebben verklaard dat haar dochter Hypoxen nam om hartritmestoornissen te bestrijden.

In een reactie zegt Travis Tytgart, topman van het Amerikaanse antidopingagentschap, dat de combinatie van deze drie middelen kan leiden tot ‘een hoger uithoudingsvermogen, minder vermoeidheid en betere zuurstofopname’. 

Valieva mocht dinsdag ondanks alle heisa gewoon aantreden in de korte kür en zette meteen de hoogste score neer. Als de Russin donderdag na de vrije kür het podium haalt, volgt er geen medaille­ceremonie, maakte het Internationaal Olympisch Comité eerder bekend. Pas als de dopingzaak is afgesloten, zal het medailles uitreiken. Dat kan nog even duren.