Prins Andrew treft schikking met Virginia Giuffre, wellicht met financiële hulp van de Queen
Prins Andrew ontloopt dan toch een pijnlijke rechtszaak.  Foto:  reuters

Coup de théâtre: de Britse prins Andrew aanvaardt nu toch een minnelijke schikking met Virginia Giuffre. De vrouw beschuldigt hem van seksueel misbruik. De prins doneert een ‘aanzienlijke’ som aan haar stichting die misbruikslachtoffers steunt. Volgens The Telegraph zal de Queen hem daarbij helpen.

Prins Andrew moet toch niet voor een rechter in New York verschijnen. Gisteren raakte bekend dat hij een regeling heeft getroffen met Virginia Giuffre. Zij was een van de bekendste slachtoffers van miljardair Jeffrey Epstein. Mede door haar getuigenis werd Epstein gearresteerd. Maar Giuffre verklaarde ook dat ze op haar zeventiende drie keer misbruikt werd door Andrew.

Prins Andrew treft schikking met Virginia Giuffre, wellicht met financiële hulp van de Queen
Prins Andrew en Virginia Giuffre.   Foto:  afp

Daarvoor moest de 61-jarige prins, de tweede zoon van de Britse ­koningin Elizabeth, dit jaar voor de rechter verschijnen. Maar die pijnlijke confrontatie wordt hem nu bespaard. Andrew, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, deed er alles aan om een minnelijke schikking te treffen, maar Giuffre wilde daar niet op ingaan. Zij stuurde aan op een volledige rechtszaak.

Tot dinsdag. Uit gerechtsdocumenten blijkt dat ze een minnelijke schikking heeft getroffen met Andrew. Hij erkent dat Giuffre schade heeft geleden en hij zal geld geven aan haar stichting die slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunt.

Hulp van de Queen

Andrew maakte niet bekend hoeveel hij schenkt, maar The Telegraph bericht dat het zou gaan om meer dan 12 miljoen pond (14,3 miljoen euro). Hoewel het vermogen van de prins onbekend is, kaarten verschillende Britse kranten aan dat hij zoveel geld waarschijnlijk niet heeft.

De prins heeft een marinepensioen (volgens de Times of London jaarlijks zo’n 24.000 euro) en krijgt van de Queen een jaarlijkse toelage van bijna 300.000 euro. Zijn enige bekende vermogen is een skichalet in het Zwitserse Verbier, die hij in 2014 met zijn ex-vrouw Sarah kocht. De chalet wordt op dit moment verkocht, maar het paar moet de vorige eigenares naar verluidt nog zo’n 7 miljoen euro.

The Telegraph bericht dat de Queen zou bijdragen aan de schikking met Giuffre. Eerder raakte al bekend dat ze haar zoon financieel hielp met de zaak. De bijdrage van de Britse koningin zou komen van privéinkomsten uit de landerijen en het vastgoedin het hertogdom Lancaster. Geschat wordt dat dat kroondomein jaarlijks meer dan 23 miljoen pond (27,5 miljoen euro) aan inkomsten waard is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig