Twee Tunesische influencers krijgen kritiek omdat ze de oversteek met een propvolle migrantenboot op Tiktok plaatsten. ‘Dit geeft radeloze migranten een fout beeld van het leven in Europa.’

In november deed de achttienjarige Tiktokster Sabee al Saidi het haar al voor, met een gelijkaardig video die al even hard deed uitschijnen dat het best een gezellig tripje was. Dat leidt tot bakken kritiek in Tunesië en ver daarbuiten.

Experts verwijten de twee influencers dat hun filmpjes ‘de levensgevaarlijke oversteek normaliseren en anderen kunnen inspireren om het ook te proberen’. Volgens het ‘Missing Migrants Projects’ raakten sinds 2014 al 23.000 mensen vermist op de Middellandse Zee. Na het filmpje van de oversteek, postten de twee ook nog eens beelden van zichzelf in verschillende Europese steden, rijdend in een BMW.

1.560 dollar voor oversteek

‘Dat geeft radeloze migranten een fout beeld van het leven in Europa’, klinkt de kritiek daarop. Ben Mahmoud reageerde intussen. Aan Associated Press vertelde ze dat ze in Tunesië geen toekomst had en met moeite genoeg geld verdiende als kapster om haar eten en een busticket te kopen. Zo werd ze naar eigen zeggen gedwongen om de oversteek te maken en belde ze een vriend die voor 1.560 dollar een plaatsje regelde in de boot.