Hanne Desmet verovert eerste Belgische medaille op de 1.000 meter shorttrack: ‘Dit is geweldig’
Hanne Desmet heeft een bronzen medaille beet.  Foto:  BELGA

Op de Olympische Spelen in Peking heeft Hanne Desmet een bronzen medaille binnengehaald op de 1.000 meter shorttrack. Met deze indrukwekkende prestatie haalt ze de eerste medaille voor Team Belgium binnen. ‘Dit is geweldig na een seizoen waarin ik me vaak superslecht voelde.’

Hanne Desmet reed vrijwel de hele wedstrijd in vijfde en laatste positie. Ze wilde halfweg langs de buitenkant wel een actie maken, maar kon niet opschuiven. Het moest dus gebeuren in de slotronde. Desmet leek kansloos voor het podium, maar zag de Italiaanse veterane Arianna Fontana ten val gebracht worden door de Amerikaanse Kirsten Santos. Desmet maalde er niet om en schreef Belgische wintersportgeschiedenis met de allereerste shorttrackmedaille ooit.

Suzanne Schulting was oppermachtig in de wedstrijd en snelde naar het goud in 1:28.391. De Nederlandse nam vanaf de start de leiding en gaf die niet meer uit handen. Na Schulting volgde de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong (1:28.443), die het zilver in ontvangst nam. Desmet legde de wedstrijd af in een tijd van 1:28.928.

Het was na de val van Fontana en Santos nog even bang afwachten wat het oordeel van de VAR zou zijn, maar na goed nieuws konden trainingsmaatjes Desmet en Schulting in elkaars armen vallen. De twee kennen elkaar goed, want Desmet traint in het jaar mee met de Nederlandse ploeg.

‘Dit is geweldig na een seizoen waarin ik me vaak superslecht voelde’, zei Desmet achterf. ‘Ik heb heel goed geschaatst in alle rondes. De finale was een beetje rommelig. In de eindstrijd wou ik eerst bekijken wat de rest deed. Ik schaatste daarna naar voren. Daar heb ik veel energie in gestoken, maar ik geraakte er nergens tussen. Niemand wil op een 1.000 m achterin rijden. Ik ben daar dan toch terechtgekomen. Omdat ik zoveel energie had verbruikt, moest ik wachten tot op het einde. En dan was er gelukkig die valpartij (Fontana en Santos gingen onderuit, red.).’

Desmet sukkelde lange tijd met een verstoord evenwichtsorgaan na een hersenschudding, op het einde van vorige zomer opgelopen bij een val op stage in het Italiaanse Courmayeur. ‘Ik vind het al geweldig dat ik gewoon kan meeracen. Dit seizoen heb ik eigenlijk niks kunnen doen en voelde ik me de hele tijd superslecht. En hier voel ik mee heel goed en fit, kan ik meedoen met de wereldtop.’

Historische prestatie

De bronzen medaille van Desmet is een historische prestatie voor ons land. Team Belgium haalde nooit eerder een olympische medaille in de shorttrack binnen. Ook is Desmet de eerste Belgische vrouw die een individuele medaille wint op de Winterspelen. Ons totaal komt nu op 7 te staan, waaronder vier keer brons, twee keer zilver en één keer goud.

Desmet verraste eerder op maandag al met een vijfde plaats op de 500 meter. Ze werd zo de eerste Belgische shorttracker in een olympische finale. Later deze Spelen neemt ze ook nog deel aan de 1.500 meter. ‘De 1.500 ga ik natuurlijk met alle vertrouwen aanvatten. Ik heb er superveel zin in’, aldus Desmet. Ook broer Stijn komt zondag nog in actie op de 500 meter.