Bij zijn recentste bezoek aan Moskou weigerde Emmanuel Macron een PCR-test af te leggen bij aankomst. Volgens bronnen uit het Elysée met wie Reuters kon spreken, is de Franse president weigerachtig om zijn DNA bij Russische diensten achter te laten.

Het was een van de populairste foto’s van de week: een lange witte tafel met aan het ene uiteinde de Russische president Vladimir Poetin en aan het andere uiteinde de Franse president Emmanuel Macron. Die lange tafel blijkt deel van het coronaprotocol van de ontmoeting. Omdat Macron een PCR-test op Russische bodem weigerde, moesten de twee leiders ver uiteen zitten om de Oekraïnekwestie te bespreken.

Die fysieke afstand was menig voer voor analisten, maar ook voor internetgrappen. De reden voor die afstand blijkt een stuk minder grappig: Macron wilde geen PCR-test afleggen, omdat hij zijn DNA niet wil achterlaten bij Russische diensten. Dat zeggen twee goedgeplaatste bronnen uit het Elysée aan persagentschap Reuters. Vanuit Russische zijde is nog geen commentaar gegeven op het PCR-incident.

Glas water

‘Je kunt DNA via verschillende manieren in handen krijgen’, zegt Dieter Deforce, forensisch expert aan de Universiteit Gent. ‘Via een wisser van een PCR-test zul je zeker DNA kunnen verkrijgen, maar dat geldt ook voor het glas water waarvan je drinkt of haar dat je op de plaats verloor.’ Behalve de PCR-test lagen voor de Russen dus nog verschillende andere mogelijkheden op tafel om DNA van Macron te bemachtigen, mochten ze dat willen.

‘Zo’n DNA-staal kan worden gebruikt voor verschillende analyses’, legt Deforce uit. ‘Bij onderzoek van speurders gebruiken we dat om verdachten te identificeren. Maar ook om op te sporen of iemand aanleg heeft voor bepaalde medische aandoeningen, kan een DNA-staal uitgelezen worden. Welke intenties de Russen zouden kunnen hebben met een staal van Macron is voor mij koffiedik kijken.’

Weerslag op gesprekken

Of Macrons wantrouwen verdere weerslag zal hebben op de gesprekken over de Oekraïnecrisis, valt nog af te wachten. Het gesprek tussen de Franse en Russische president in Moskou werd na afloop door beide positief geëvalueerd. Maar de Brits-Russische gesprekken van gisteren temperden de hoop op de-escalatie opnieuw. Het is nog afwachten hoe de weigering van ‘verzoener Macron’ als nieuw element onthaald wordt in het Kremlin en bij westerse bondgenoten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in