Gevonden kleding toch niet van vermiste Belgische toeriste in Peru, federaal parket neemt dossier over
Een reddingsploeg van 25 mensen blijft zoeken naar sporen in de Colcakloof.    Foto:  AFP

Het dossier van Natacha de Crombrugghe, de Brusselse vrouw die in Peru verdwenen is, wordt overgenomen door het federaal parket, dat ook de verdere communicatie zal voeren. Dat meldt het Brusselse parket. De kleding die dinsdag werd gevonden, blijkt niet van haar.

Natacha de Crombrugghe, een 28-jarige juriste uit Linkebeek, was op vakantie in Peru en kwam op zondagavond 23 januari aan in een hostel in het dorpje Cabanaconde, in het zuiden van het land. Ze reisde alleen, zo vertelde de uitbaatster aan de politie. ‘s Anderendaags zou ze vertrokken zijn op een trektocht van enkele uren door de Colcakloof, een ­diepe uitgestrekte kloof. Natacha vertrok alleen en liet een deel van haar bagage achter in het hostel, maar ze keerde nooit terug van die wandeltocht.

Een reddingsploeg van 25 mensen doorzoekt de regio en heeft drones ingezet om de meest ontoegankelijke plekken te kunnen bekijken. Ook een speurhond is ingezet. ‘De zone waarin gezocht wordt, breidt dagelijks uit’, heeft Víctor Zanabria, hoofd van de ­lokale politie, verklaard aan de Peruviaanse televisiezender Canal N.

‘Vanuit Cabanaconde vertrekken er verschillende circuits van twee, drie dagen door de Colcakloof’, zei Eloy Cacya, gespecialiseerd in reddingen in het hooggebergte. ‘We denken dat Natacha op één van die paden mogelijk gevallen is. We moeten alle hypotheses onderzoeken maar de regen heeft alle recente sporen uitgewist en zo de operatie bemoeilijkt.’

De autoriteiten houden er ook rekening mee dat de jonge vrouw onderdak heeft gezocht in een grot om zich te beschermen tegen wilde dieren. Ook de plekken en trajecten die door de meeste toeristen in de regio bezocht worden, zijn door de politie onderzocht, evenwel zonder resultaat.

Dinsdag was er een sprankeltje hoop op een doorbraak nadat er een zwart kledingstuk was gevonden, maar na analyse bleek dat de kleding er al meer dan drie maanden lag, en dus niet van Natacha kon zijn, aldus lokale media.

De Peruviaanse autoriteiten hopen hun kennis uit te breiden met de informatie die de ouders van Natacha hen kunnen bezorgen, aldus Víctor Zanabria. De ouders en broer van Natacha zijn intussen aangekomen in Peru om de zoekacties te volgen, en krijgen er hulp van een medewerker van de Belgische ambassade. De Peruviaanse politie heeft volgens lokale media ook overleg gepleegd met haar Belgische collega’s om hun zoekacties te coördineren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in