Nasa bezorgd over tienduizenden extra satellieten in de ruimte: ‘Kan onze missies hinderen’
Het aantal satellieten in de ruimte neemt snel toe.  Foto:  rr

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa maakt zich zorgen over het fors toenemende aantal satellieten dat de ruimte in wordt geschoten. De meerderheid komt van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk en kan veel hinder veroorzaken.

Met het satellietnetwerk Starlink wil Musk wereldwijd breedbandinternet aanbieden. Het bedrijf heeft daarvoor al meer dan tweeduizend van de twaalfduizend toegestane satellieten gelanceerd en heeft de Amerikaanse telecomwaakhond Federal Communications Commission (FCC) nu voorgesteld om zowat 30.000 stuks van een tweede generatie in de ruimte brengen.

Nasa maakt zich zorgen over ‘de significante toename van potentiële botsingen’ door al die extra satellieten, maar ook over de mogelijke impact op hun ruimtemissies en wetenschappelijke activiteiten, zo schreef het agentschap in een brief aan het FCC. Lanceringen van vracht en astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS bijvoorbeeld worden moeilijker. Instrumenten op wetenschappelijke satellieten kunnen hinder ondervinden, net als astronomische waarnemingen vanop de grond.

Botsingen

Nasa benadrukt dat er momenteel al 25.000 objecten in een baan rond de aarde zijn gebracht, en nog eens 6.100 in een lage baan onder 600 km. Met de extra satellieten van Starlink zou het aantal te volgen objecten in lage banen vervijfvoudigen.

Jonathan McDowell, astrofysicus aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, zegt aan Reuters dat ‘we beter eerst wat meer ervaring opbouwen met de huidige duizenden satellieten in werking voor we hun aantal opkrikken tot tienduizenden’.

Nasa wijst er ook op dat satellieten van een andere constellatie mogelijk moeten uitwijken voor Starlinks en op hun beurt het risico op botsingen kunnen verhogen. Zo heeft concurrent OneWeb ook al tientallen satellieten gelanceerd. Door de lancering van een Sojoez-draagraket vanop de Europese ruimtehaven Kourou moeten daar donderdag nog 34 stuks bijkomen. Ook Amazon heeft bij het FCC zijn bezorgdheid geuit over de plannen van Musk. Het bedrijf wil met het Project Kuiper zelf ook meer dan 3.000 communicatiesatellieten in een baan om de aarde brengen, en vreest eveneens botsingen.

China beschuldigde de Verenigde Staten er in december nog van zich niet te houden aan de internationale ruimteverdragen, nadat het zijn bemande ruimtestation Tiangong op enkele maanden tijd twee keer van koers moest laten wijzigen om een botsing met Starlink-satellieten te voorkomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig