Brussel en Gent verbieden Vrijheidskonvooi: ‘We willen de stad niet laten lamleggen’
  Foto:  EPA-EFE

De eerste ‘vrijheidskonvooien’ trekken richting Parijs en zouden maandag in Brussel willen aankomen. Ze halen de mosterd bij de Canadese truckers. Brussel verbiedt de betoging en de federale politie zal voertuigen aan de Belgische grens controleren. Ook Gent grijpt in.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) hebben samen besloten om het oprukkende ‘Vrijheidskonvooi’ aan te pakken. Ze willen voorkomen dat Brussel maandag volledig blokkeert door demonstranten vanuit heel Europa. Minister Verlinden coördineert de aanpak.

Concreet zal de federale politie gemotoriseerde voertuigen die komen betogen in België aan de grens controleren. In Brussel zelf zal het verboden worden om met gemotoriseerde voertuigen te betogen. ‘In de praktijk zullen de politiezones van de hoofdstad met de hulp van de federale politie gemotoriseerde voertuigen die naar de hoofdstad komen ondanks het verbod omleiden naar Parking C’, legt burgemeester Close uit.

Ook Gent verbiedt het Vrijheidskonvooi op haar grondgebied. Er was sprake van een proefrit zaterdag in de Oost-Vlaamse stad. ‘Maar dat zal niet worden toegestaan, we willen de stad niet laten lamleggen’, aldus het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Gent vreesde voor een aanzuigeffect na het verbod op het Vrijheidskonvooi in Brussel. Het verbod op konvooien in Gent geldt van de nacht van vrijdag op zaterdag, ‘tot het wordt opgeheven’.

Inspiratie uit Ottowa

De voornaamste eis van het konvooi is het afschaffen van de coronamaatregelen. Net zoals bij andere coronaprotesten stoot het Covid Safe Ticket (CST), in Frankrijk zelfs een vaccinatiepas, het meest tegen de borst. Verder kanten de demonstranten zich nog tegen enkele zaken die meer aan de bezorgdheden van de gele hesjes doen denken. Die eisen gaan over koopkracht en hoge brandstofprijzen. Net zoals Brussel en Gent, heeft Parijs de betoging verboden. Mogelijke sancties voor wie verkeerswegen blokkeert zijn er: twee jaar cel, een boete van 4.500 euro en verlies van rijbewijs.

Franse media melden dat de Canadese vlag goed vertegenwoordigd is in de eerste konvooien. Het is een verwijzing naar wat daar in hoofdstad Ottawa plaatsvindt. Daar bezetten misnoegde truckers al wekenlang de straten als verzet tegen de vaccinatieplicht voor truckers die de grens over moeten. De felle betoging heeft zich steeds meer ontpopt als het ‘ultieme coronaprotest’.

‘We zullen met veel zijn’

De eerst stop van de konvooien is Parijs, maar ze zouden later doorrijden naar Brussel, waar ze maandag willen aankomen. In onze hoofdstad zouden konvooien uit heel Europa toestromen, ook vanuit Belgische steden, blijkt uit oproepen op sociale media. ‘Ik heb er geen zicht op hoeveel truckers er zullen zijn. Maar ze zullen met veel zijn en uit heel veel landen komen. Uit Noorwegen, uit Spanje, uit Italië ... Ik heb zelfs beelden gezien van vijf vrachtwagens die vertrokken zijn vanuit Israël’, zegt advocate Carine Knapen van vzw Hands For Freedom. Knapen staat vooral bekend als een activiste tegen coronamaatregelen en als aanhangster van verschillende complottheorieën. Ze verleent logistieke ondersteuning voor het Vrijheidskonvooi.

‘Er zit geen organisatie achter. Er zijn wel verschillende groeperingen van mensen uit verschillende landen die instaan voor de coördinatie. Dat maakt dat wij weinig controle hebben over wat er precies zal gebeuren. Die chauffeurs komen toe en wij proberen dat in goede banen te leiden. We hebben een route vastgelegd met ontmoetingsplaatsen, we organiseren logies voor de truckers die ergens willen slapen of douchen, en we signaleren waar ze kunnen eten, drinken of bijstand kunnen krijgen.’

Volgens haar beslissen de chauffeurs zelf of ze blokkades willen opwerpen. ‘Het gaat om een vreedzaam protest’, aldus Knapen. Ze denkt dat ondanks het verbod toch een aantal chauffeurs toch naar Brussel zullen afzakken. Ook vanuit eigen land ziet ze manifestanten, ongehinderd door grenscontroles, naar Brussel komen.

Auto afgeraden

De politie raadt aan om vanaf zondagmiddag Brussel met de wagen te vermijden. ‘Er is opgeroepen via sociale media om vanuit verschillende Europese hoofdsteden af te zakken naar Brussel om deel te nemen aan het Vrijheidskonvooi. Wij zien die berichten circuleren. Wij raden iedereen aan om het centrum van Brussel en de toegangswegen te vermijden vanaf zondagnamiddag. We zullen alle informatie hierover realtime via Twitter delen’, aldus Ilse Van De keere, woordvoerster van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. ‘Wij verwachten blokkades met vrachtwagens. Wij zijn uiteraard voorbereid, maar over de inzet van manschappen gaan wij niet communiceren.’

Brussel en Gent verbieden Vrijheidskonvooi: ‘We willen de stad niet laten lamleggen’
De Canadese vlag linkt de Europese konvooien met de truckers in Ottawa.  Foto:  REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in