Landbouworganisaties ABS en Boerenbond vatten hun acties aan bij een aantal diepvriesgroenteverwerkers in West-Vlaanderen om een betere prijs te bekomen. Eerder overleg liep moeizaam.

De actie zal plaatsvinden op verschillende locaties, allemaal in het zuiden van West-Vlaanderen waar heel wat grote diepvriesspelers (Ardo, Pasfrost, Greenyard ...) gevestigd zijn. ‘Per locatie zouden er zo’n honderd tractoren ter plaatse gaan’, verwacht Danny Metsu, ABS-voorzitter in Ieper. ‘De actiebereidheid is groot, de frustratie bij onze boeren zit diep.’ Mogelijk zal de tractorenactie de werking van de bedrijven hinderen, erkent hij, ‘maar als het niet lukt aan de onderhandelingstafel, is dit onze enige manier’.

In december en januari staan de jaarlijkse contractonderhandelingen voor industriegroenten op de planning. Teler en afnemer proberen dan een prijs overeen te komen. Maar dit jaar lopen de onderhandelingen ‘allesbehalve goed’, zegt ABS. De telers kampen met sterk gestegen kosten ­– onder meer door de hogere prijzen voor energie en kunstmest – en willen die doorrekenen aan de afnemer.

Stijging van 10 à 21 procent

Maar de diepvriesgiganten zouden maar in beperkte mate tegemoet willen komen. ‘Uit alle berekeningen blijkt dat er een kostprijsstijging tussen 10 en 21 procent verwacht wordt, in functie van de teelt’, klinkt het bij de landbouworganisatie. In eerste instantie wilden de afnemers slechts drie procent meer betalen, met uitschieters van vijf procent voor sommige teelten. ‘Dat is ondermaats, want dat dekt zelfs de kosten niet’, aldus ABS, dat ‘meer respect en een eerlijk inkomen’ vraagt voor de boer.

Metsu waarschuwt dat dit conflict zelfs tot tekorten kan leiden. ‘Voor maïs en graan zijn de prijzen op dit moment wel goed, voor heel wat telers is de keuze dan snel gemaakt’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in