Schermutselingen in Slovaaks parlement over militair verdrag met VS
Minister van Defensie Jaroslav Nad omschrijft het verdrag als een veiligheidsgarantie voor zijn land.   Foto:  ap

De speciale zitting van het Slovaakse parlement dinsdag om te debatteren over een controversieel militair verdrag met de Verenigde Staten, draaide uit op tumult en schermutselingen. Woensdag moet er gestemd worden.

Extreemrechtse parlementsleden zetten bij de start van het debat de toon: ze blokkeerden het spreekgestoelte met een Slovaakse vlag, zodat minister van Defensie Jaroslav Nad het woord niet kon nemen. Ze goten water over twee parlementsleden van een regeringspartij toen die voor hen gingen staan met een Oekraïense vlag.

In het tumult dat daarop ontstond, pakten andere extreemrechtse parlementsleden de Oekraïense vlag af en trokken ze het mondmasker af van een van de twee leden van de meerderheid.

De zitting van dinsdag moest verschillende keren onderbroken worden. 

Militaire aanwezigheid VS

Het militair verdrag laat de Amerikanen toe om hun aanwezigheid te versterken in het land, dat bijna 100 km grens deelt met Oekraïne. Het gaat vooral om een uitbreiding van de militaire luchthavens in Sliac en Kuchyna.

Minister van Defensie Nad omschreef het verdrag als een veiligheidsgarantie voor zijn land. Vorige week ging hij het in Washington ondertekenen.

De twee sociaaldemocratische oppositiepartijen zijn tegen het verdrag gekant, net als extreemrechts. Ook binnen de regeringspartijen zijn veel sceptici, waardoor de goedkeuring in het parlement nog onzeker is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in