Magnetische storm kost SpaceX tot veertig satellieten
Een beeld met lange sluitertijd vat de passage van een aantal Starlink-satellieten.  Foto:  ap

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk schat dat tot 40 van de 49 satellieten die het op 3 februari lanceerde zullen opbranden in de atmosfeer. Kort na lancering kwamen ze aan de rand van de dampkring in een geomagnetische storm terecht.

SpaceX meldt dat de verloren satellieten geen gevaar vormen en dat er geen brokstukken op aarde zullen neerkomen. De 49 satellieten zouden deel gaan uitmaken van het Starlink-netwerk van het bedrijf, gebruikt om internetverbindingen aan te bieden. SpaceX heeft eerder ongeveer 2.000 van die satellieten gelanceerd.

Op 4 februari, de dag na de lancering van de 49 satellieten, kwamen ze in een geomagnetische storm terecht. ‘Zo’n storm leidt tot opwarming en een hogere atmosferische dichtheid op de hoogte waarop we de satellieten loslaten’, verklaart het bedrijf in een mededeling.

Het bedrijf brengt de satellieten met een raket naar een hoogte van 210 kilometer boven de aarde. Dat is relatief laag in de ruimte. Van daaruit klimmen ze zelf nog een stukje, tot ze in een baan om de aarde terechtkomen. Dat doet SpaceX zodat eventuele defecte satellieten niet als eeuwig ruimteafval in een baan om de aarde belanden.

Door de storm bereikten veertig van de 49 satellieten die baan om de aarde niet. Ze zakten terug de atmosfeer in, waar ze opbrandden. Het bedrijf maakt zich sterk dat er geen botsingsgevaar is met andere satellieten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig