Russische ploeg moet wachten op gouden medaille in het kunstschaatsen door ‘juridische kwestie’
Het Russische team vlak na de competitie, de officiële ceremonie vond nog niet plaats.  Foto:  REUTERS

De medailleceremonie voor de teamwedstrijd van het kunstschaatsen werd dinsdag uitgesteld. Het IOC zegt dat het over een juridische kwestie gaat die gevolgen kan hebben voor de medaillewinnaars.

Rusland won maandag de gouden medaille in de ploegencompetitie kunstschaatsen, gevolgd door de Verenigde Staten en Japan. De officiële prijsuitreiking, die normaal gezien de dag erop moest volgen, werd uitgesteld.

Er werden nog geen details vrijgegeven waarom de ceremonie niet plaatsvond. Wel liet de woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Mark Adams weten dat het om een juridische kwestie gaat. ‘De situatie deed zich voor en kwam op korte termijn,’ zei hij. ‘Ik kan er op dit moment niet veel aan toevoegen, want details hebben we nog niet.’

Op sociale media roept de uitstelling van de ceremonie grote vraagtekens op. Er doen geruchten de ronde dat het over een dopingschandaal bij het Russisch Olympisch Comité zou gaan. Al wordt dit met klem ontkend door de Russische coach Tatiana Tarasova ‘Ze kunnen ons met de vinger wijzen, maar we zijn allemaal clean’, vertelde ze.