Labour-leider Keir Starmer werd maandagavond nabij het Britse parlement omsingeld door antivaxdemonstranten. Parlementsleden leggen de link bij eerdere uitspraken van premier Boris Johnson over Starmer.

De Britse Labour-leider Keir Starmer en zijn collega David Lammy moesten maandag onder politiebegeleiding weggehaald worden bij het parlement in Londen. De politici waren omsingeld door verschillende antivaxdemonstranten die Starmer een ‘verrader’ noemden en ‘Jimmy Savile’ riepen. Savile is een oud-BBC-presentator die decennialang kinderen misbruikte.

Parlementsleden leggen de link met eerdere uitspraken van premier Boris Johnson. Toen Starmer vorige week de sombere toekomst van de premier schetste, repliceerde Johnson bits dat Starmer als hoofd van het openbaar ministerie ‘vooral journalisten had vervolgd en niet Jimmy Savile’. Zijn uitspraken veroorzaakten vorige week al controverse, maar Johnson weigerde zijn woorden terug te nemen en zich te verontschuldigen. Hij zei alleen dat hij die opmerking ­anders had bedoeld.

Geen excuses

Na het voorval met Starmer en Lammy riepen verschillende parlementsleden Johnson nogmaals op zich te distantiëren van zijn uitspraken en zich te verontschuldigen. Lammy stelde onder meer dat het geen verrassing is dat ‘de criminelen die geloven in complottheorieën (...) de laster herhaalden die we vorige week van Boris Johnson hoorden’.

Maar de premier veroordeelde alleen het gedrag van de demonstranten, dat hij ‘ronduit schandalig’ noemde. ‘Het intimideren van onze volksvertegenwoordigers in welke vorm dan ook is onaanvaardbaar. Ik dank de politie voor de snelle reactie’, klonk het.

Aan de krant The Guardian lieten verschillende Labour-bronnen weten razend te zijn om wat er met Starmer en Lammy is gebeurd. ‘Boris Johnson en zijn kabinet kozen ervoor om bij de honden te gaan liggen, en nu zitten ze allemaal onder de vlooien’, zei een Labour-bron aan de Britse krant.

Ook de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern werd eind januari belaagd door antivaxers. Ze riepen haar beledigingen toe, maar Ardern bleek niet onder de indruk van het voorval: