Openlijk verzet van Marghem tegen vangnet kernuitstap
Ex-minister van Energie Marie-Christine Marghem was bijzonder kritisch voor haar opvolgster Tinne Van der Straeten. Foto:  belga

De Kamercommissie Energie heeft het licht op groen gezet om een andere gascentrale in te schakelen als Vilvoorde geen vergunning krijgt. Maar dat was zonder voormalig minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), die de zaal verliet.

Om het wegvallen van nucleaire energie na de kernuitstap in 2025 te kunnen opvangen, werd de CRM-veiling georganiseerd. De projecten die daaruit werden geselecteerd, kunnen op subsidies rekenen. Maar een van de belangrijke projecten, de nieuwe gascentrale in Vilvoorde, heeft nog altijd geen vergunning, omdat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die weigert te geven.

Daarom besloot de regering eind vorig jaar om een wettelijke aanpassing aan de veiling door te voeren. Daarbij zouden de volgende projecten in de rangschikking, die uit de boot vielen, opnieuw opgevist kunnen worden.

Zo bouwt de regering een extra garantie in om voldoende vervangcapaciteit te hebben voor de kernuitstap. De wet die dat moet regelen, werd vanmiddag een eerste keer goedgekeurd in de Kamercommissie Energie.

Bijzonder kritisch

Maar voormalig minister van Energie en Kamerlid Marie-Christine Marghem (MR) verliet de zaal tijdens de stemming. Zoals bekend is MR erg gekant tegen de kernuitstap en voeren de Franstalige liberalen al lang een strijd om de twee jongste kerncentrales open te houden.

Marghem toonde zich tijdens de bespreking van de wettekst bijzonder kritisch voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en drong erop aan dat de minister documenten en adviezen zou overmaken aan het Parlement. ‘Niet alle voorwaarden waren aanwezig om het project sluitend te maken zodat ik er mijn steun aan kan geven’, zei Marghem nadien op Twitter over haar vertrek.

In elk geval staat het ontwerp binnenkort opnieuw op de agenda van de Kamercommissie voor een tweede lezing. Daarna moet de tekst nog groen licht krijgen van de voltallige Kamer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in