Europa ziet na ontslag Robben af van procedure tegen België
  Foto:  Kristof Vadino

Topambtenaar Frank Robben heeft zijn ontslag aangeboden als lid van de Gegevensbeschermingsautoriteit, meldt de krant Le Soir. Robben zegt dat te doen om te vermijden dat België gedagvaard zou worden voor het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie bevestigt ook dat die dagvaarding er nu niet komt.

De Europese Commissie lanceerde in juni vorig jaar een inbreukprocedure tegen België over de onafhankelijkheid van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Ze beschouwt sommige leden niet als ‘vrij van invloed van buitenaf’, omdat ze ‘ofwel verslag moeten uitbrengen bij een beheerscomité dat afhankelijk is van de Belgische regering, ofwel hebben deelgenomen aan overheidsprojecten voor de opsporing van covid-19-contacten, ofwel lid zijn van het Comité voor Informatieveiligheid’. Vooral Robben zou geviseerd worden, bleek toen uit een lek. 

Dat bevestigt het het hof deels. ‘Op basis van de informatie die we hebben ontvangen, zullen wij de zaak tegen België niet aanhangig maken bij het Hof. We blijven de situatie in België volgen en contact houden met de Belgische autoriteiten’, zo reageerde de woordvoerder van de Commissie dinsdag. Maar helemaal gesloten is de zaak nog niet.

Contactonderzoek

Robben had verschillende petten op in het crisisbeheer van de coronapandemie, merkt Le Soir op. De zestiger, die sinds 1991 aan het hoofd van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid staat, is de drijvende kracht achter tal van digitale toepassingen bij de overheid, zoals het eHealth-platform. Hij is ook de man achter de vzw Smals, een IT-dienstverlener in de Belgische sociale sector. Tijdens de pandemie tekende Robben in die hoedanigheid bijvoorbeeld het contactonderzoek uit.

Maar Robben is ook extern lid van het Kenniscentrum van de GBA, een van de vijf organen binnen de voormalige Privacycommissie.

‘In volledige onafhankelijkheid’

In zijn ontslagbrief aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) benadrukt Robben dat hij als lid van de GBA steeds gehandeld heeft ‘in volledige onafhankelijkheid’. Met zijn ontslag wil hij vermijden dat België gedagvaard zou worden door het Europees Hof van Justitie, klinkt het. 

‘In de voorbije jaren heb ik gevochten voor een krachtige bescherming van onze privacy, in een verantwoord evenwicht tussen alle grondrechten. Ik heb dit altijd gedaan in totale onafhankelijkheid’, voegt Robben eraan toe in een perscommuniqué.

Volgens Robben heeft hij als extern lid van het Kenniscentrum ‘mogelijke belangenconflicten altijd strikt vermeden’. ‘Ik betreur de verkeerde voorstellingen die in de publieke opinie hierover zijn gerezen. Ik kan mezelf niets verwijten en blijf bezorgd om de toekomst van de GBA. Tegelijk wens ik echter België niet gedagvaard te zien voor het Europees Hof van Justitie door een vermeend gebrek aan onafhankelijkheid van de GBA.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig