‘Verdwenen’ Peng Shuai: ‘Het was onmogelijk om alle berichten te beantwoorden’
Peng Shuai stopt met tennissen.  Foto: ap

De Chinese tennisspeelster Peng Shuai heeft zaterdag tijdens de Olympische Winterspelen in Peking een ontmoeting gehad met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach.

In een interview met de Franse sportkrant L’Equipe heeft de Chinese tennisspeelster Peng Shuai bekendgemaakt dat ze een ontmoeting heeft gehad met IOC-voorzitter Thomas Bach.

‘Tijdens een diner, dat zaterdag plaatsvond, hebben we veel kunnen praten en een aangename uitwisseling gehad’, liet de tennisspeelster optekenen. Ze liet ook weten een punt achter haar loopbaan te zetten. ‘Hij vroeg me of ik eraan dacht om terug te keren naar de competitie, wat mijn plannen waren en wat ik dacht te gaan doen.’ 

Peng Shuai, die twee journalisten van L’Equipe ontmoette in een hotel in de olympische bubbel, zei ook dat ze ‘nooit verdwenen’ was. ‘Veel mensen, zoals mijn vrienden en het IOC, stuurden me berichten. Het was vrij onmogelijk om zoveel berichten te beantwoorden. Maar met mijn goede vrienden bleef ik altijd in nauw contact, ik sprak met hen, beantwoordde hun e-mails. Ik sprak ook met de WTA.’

Verklaring onder druk?

De 36-jarige Peng Shuai beschuldigde de vroegere vicepremier Zhang Gaoli er begin november van haar te hebben gedwongen tot seks. Kort na die beschuldiging werd haar bericht op het sociale medium Weibo verwijderd en leek ze van de aardbodem verdwenen. 

De zaak veroorzaakte heel wat beroering en onder meer de WTA besliste voorlopig geen toernooien meer in China te houden. Uiteindelijk dook Peng Shuai weer op tijdens een videocall met Thomas Bach. Daarna had ze het in een interview over een ‘misverstand’. Volgens mensenrechtenorganisaties legde ze die verklaring waarschijnlijk af onder druk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in