Marokkaanse reddingswerkers zijn slechts enkele tientallen centimeters verwijderd van Rayan, de kleuter die dinsdag in een put viel. De 5-jarige jongen bevindt zich op 32 meter diepte op de bodem van de put.

Vrijdagavond waren verschillende graafmachines in de weer en hulpverleners verwachtten dat de jongen ‘in de komende uren’ gered zou kunnen worden. Ook waren de reddingswerkers vrijdagavond rond 22 uur tientallen centimers verwijderd van Rayan, de reddingsoperatie verliep moeizaam. Er moest een horizontale tunnel van drie meter worden gegraven om het jongetje te kunnen bereiken en ‘de laatste centimeters zijn cruciaal’, communiceert de lokale omroep. Hij zou niet meer reageren, maar kreeg vanmiddag wel zuurstof toegediend, aldus de omroep

De reddingsoperatie, die door verschillende Marokkaanse media live wordt uitgezonden, houdt het hele land in spanning. De Arabischtalige hashtag #SaveRayan gaat in Noord-Afrika viraal op sociale media en verschillende beroemdheden, zoals de Algerijnse voetballer Riyad Mahrez, die voor Manchester City speelt, uiten hun steun.

De laatste foto van Rayan werd vrijdagmiddag gedeeld. Daarop zou te zien zijn dat hij nog levend is, maar sinds dan zou hij niet meer gereageerd hebben.

In put gevallen

De jongen viel dinsdagmiddag in de put toen zijn vader die aan het repareren was. ‘Ik heb de afgelopen dagen geen oog dichtgedaan’, zei zijn vader volgens het Franse persbureau AFP. De oma van de jongen zegt dat hij in het hele dorp Bab Berred zeer geliefd is.

Reddingswerkers kunnen niet zomaar afdalen in de put, omdat die met een diameter van 45 centimeter te smal is. Wel is het gelukt om via slangen water en zuurstof bij de jongen te krijgen. Op videobeelden was eerder te zien dat hij nog in leven is. Er staan medici klaar om Rayan op te vangen als hij uit de put kan worden gehaald en een politiehelikopter is gereed om het kind over te brengen naar het ziekenhuis.

Zoals in Spanje

Het ongeval doet denken aan de tragedie in 2019 in Spanje, toen een 2-jarig kind bij het dorp Totalán in een ruim 100 meter diepe put viel. Spanje was een tweetal weken in de ban van de wanhopige pogingen de peuter te bereiken. Reddingswerkers troffen zijn lichaam uiteindelijk aan op ongeveer 70 meter diepte. Hij bleek al enkele minuten na zijn val te zijn gestorven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in