Aantal besmettingen daalt fors, ziekenhuisopnames bereiken plateau
  Foto:  BELGA

Het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag is met een vijfde gedaald in de afgelopen week en het aantal ziekenhuisopnames lijkt een plateau te hebben bereikt. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 25 en 31 januari werden elke dag gemiddeld 41.757 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een daling met 20 procent ten opzichte van de voorgaande week. In diezelfde periode werden per dag gemiddeld ruim 107.000 tests afgenomen, waarvan er 44,8 procent positief waren.

Het aantal doden is op diezelfde zeven dagen wel nog gestegen. Elke dag overleden gemiddeld 33 mensen aan de gevolgen van covid-19.

In de week van 28 januari tot en met 3 februari werden dagelijks gemiddeld 364,7 patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen als gevolg van covid-19. Dat is nog een stijging met 5 procent, maar de toename lijkt wel te vertragen. In totaal liggen op dit moment 4.239 mensen (+15 pct) met een coronabesmetting in de ziekenhuizen, van wie 431 op de afdeling intensieve zorg (+20 pct).

Het reproductiegetal gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames blijft licht zakken. Het staat vrijdag op 1,03, donderdag was het nog 1,05. Bij een cijfer onder 1 verliest de epidemie aan kracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in