Lionel Richie en Aerosmith haken af voor festivalzomer
Lionel Richie op het Pinkpop-festival in 2016.  Foto:  Raymond Lemmens

Wie er naar had uitgekeken om Lionel Richie en Aerosmith aan het werk te zien deze zomer, moeten we teleurstellen. Beiden lieten deze week weten dat ze dan toch niet in Europa zullen passeren. De aanhoudende onzekerheid rond corona is de boosdoener.

Na twee festivalzomers die in het water zijn gevallen, bereiden organisatoren zich voor op een volwaardige editie. Tomorrowland plant zelfs drie weekends. Maar niet bij alle artiesten is het vertrouwen even groot dat het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit. Lionel Richie en Aerosmith gooien nu al de handdoek in de ring omdat er volgens hen nog te veel onzekerheden zijn.

Zo kondigde Richie dinsdag aan dat hij zijn Europese tour van komende zomer annuleert. De zanger passeert dus op 5 augustus niet in ons land voor de Lokerse Feesten. Hij maakt zich zorgen over de nieuwe coronavarianten en wil de veiligheid kunnen garanderen. ‘Het belangrijkste voor mij is de gezondheid van mijn fans, band en crew. Ik hoop dat jullie dit begrijpen en dat we snel opnieuw veilig kunnen samenkomen’, laat hij weten in een tweet.

Ook Aerosmith liet weten dit jaar niet Europees te toeren. Corona is eveneens de boosdoener. ‘De onzekerheid rond reisbeperkingen en de aanwezigheid van coronarestricties maken het voor ons niet mogelijk om door te gaan met onze zomershows in de regio’, laat de band weten in een statement. Aerosmith werd op 19 juni op het podium van Graspop verwacht. De groep Sabaton zal optreden als vervanger. Die cancelde eerder de Europese tour in maart en april door de coronacrisis.

De line-up van Rock Werchter werd intussen al aangevuld met tientallen nieuwe namen, maar met Queens of The Stone Age viel er ook een grote naam weg, al ging dat over een aanpassing in hun tourschema, en niet door toedoen van de coronacrisis. Eind vorig jaar hadden ook The Streets en Faith No More al aangegeven toch niet te zullen komen naar Werchter. Mike Skinner, zanger van The Streets, liet half december weten dat ze alle optredens in 2022 annuleren. ‘Het is niet eerlijk om geld voor tickets te blijven aannemen, wetende dat door één geval van covid de hele zaak moet stoppen’, liet Skinner toen weten op Instagram.

Mike Patton, leadzanger van Faith No More, gaf aan dat hij kampt met mentale problemen, die zijn verergerd door de aanhoudende coronacrisis. ‘Ik kan niet geven wat ik wil geven, en spelen voor minder dan honderd procent is geen optie voor ons’, aldus Patton.

Ondertussen blijven festivals ook nieuwe namen aankondigen. TW Classic rondde dinsdag zijn affiche af met onder meer The Smile en Courtney Barnett. Live Nation laat weten dat het nog geen indicaties ontving dat ook andere bands twijfelen. ‘Onder andere in de VS draait het livecircuit opnieuw. Elke dag kan er weer meer, ook in Europa.’ Viroloog Marc Van Ranst zei twee weken geleden in De afspraak dat we ons over Rock Werchter geen zorgen hoeven te maken: ‘Ik zie momenteel niet in waarom we het niet zouden doen. Het zal met enige voorzichtigheid en maatregelen zijn, maar al die dingen komen terug, allemaal.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig