Opnieuw onder vuur: ‘Boris Johnson was ook op afscheidsfeestje’
Johnson op dinsdag, met de Oekraïense leider Zelenski.  Foto:  EPA-EFE

Terwijl Boris Johnson dinsdag in Oekraïne was om het dreigende conflict met Rusland mee te ontmijnen, dropte de Britse krant The Guardian weer een feestje waarop hij aanwezig zou zijn geweest. Op 14 januari 2021 woonde de Britse premier, tegen de coronaregels in, een afscheidsfeestje van een medewerker bij.

Het gaat opnieuw over een feestje in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Daar zouden medewerkers op 14 januari 2021 een afscheidsfeestje gegeven hebben, en Boris Johnson zou er komen speechen zijn. Na zijn speech hing hij nog een vijftal minuten rond. Maar dat ging tegen de lockdownregels in. Een week eerder, op 6 januari vorig jaar, werd het door Johnsons regering verboden om buitenshuis te komen – en al zeker voor feestjes. Volgens The Guardian vloeide er ook prosecco.

Een woordvoerder weigerde commentaar te geven op de nieuwe aantijging, omdat het politieonderzoek naar ‘Partygate’ nog loopt. In het rapport van topambtenaar Sue Gray was er al sprake van een feestje op 14 januari 2021 voor twee afscheidnemende medewerkers. Onder meer Johnsons voormalige rechterhand Dominic Cummings beweert dat er foto’s bestaan.

Maandagmiddag bood Johnson zijn excuses aan. ‘Ik begrijp het en ik zal het oplossen’, zei hij aan het Britse parlement nadat het rapport van Sue Gray hem had beschuldigd van ‘falend leiderschap’. Opstappen is hij vooralsnog niet van plan.

Voormalig premier Theresa May spelt Boris Johnson de les. Bekijk de beelden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig