App meet werkgeluk van iedere collega

Betrokkenheid geldt al vele jaren als één van de belangrijkste argumenten om al dan niet met plezier te gaan werken. Onder invloed van het toegenomen thuiswerk is de drang naar verbondenheid groter geworden. Om als bedrijf te weten hoe groot het huidige werkgeluk is en hier snel te kunnen op inspelen, heeft hr-dienstverlener Motmans & Partners de app ‘Hoewist?’ ontwikkeld.

“De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor bedrijven nog belangrijker om in te zetten op de retentie van hun medewerkers”, zegt Liesbeth Vandenrijt, Managing Partner bij Motmans & Partners.

“Waar werkgeluk vaak in de ‘softe’ hoek wordt geduwd, zijn wij ervan overtuigd dat dit eerder een harde waardemeter (KPI) moet worden. De mate waarin medewerkers zich goed voelen en bereid zijn om engagementen op te nemen, moet gemonitord, geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd worden. Zo kan een bedrijf zijn bottom line in positieve zin beïnvloeden.”

Werknemers die gelukkig zijn in hun job zullen efficiënter presteren en dit gevoel ook overdragen naar andere collega’s. Het gevolg is dat ze minder snel naar een andere werkgever zullen overstappen. Gelukkige collega’s maken ook reclame voor hun werkgever en kunnen zo de instroom mee bevorderen”, aldus Liesbeth Vandenrijt.

Geluk beïnvloeden

Motmans & Partners is aan de slag gegaan om deze geluksfactor te formaliseren tot een efficiënt werkinstrument. “We hebben een concrete app ontwikkeld die in de eerste plaats de betrokkenheid van iedere werknemer kan meten”, legt Vandenrijt uit.

“We hebben daarvoor samen met de UHasselt een aantal determinanten vastgelegd, zoals vitaliteit, toewijding en absorptie (het vermogen om een focus lang aan te houden). Die factoren gaan we via de app bevragen en meten.”

”Ten tweede gaan we vragen stellen over de parameters waarmee de werkgever het geluk van zijn medewerkers kan beïnvloeden, zoals de taakinhoud, het salaris, de samenstelling van het team, promotiekansen, het functioneren van de baas, enzovoort. Het is door de resultaten van beide facetten met elkaar te linken dat de werkgever een gerichte sturing kan geven aan het werkgeluk en het engagement van zijn team.”

De app werd ‘Hoewist?’ gedoopt, en is beschikbaar in 24 talen. “De app is gebruiksvriendelijk, laagdrempelig en beschikbaar op iedere locatie.” Werknemers kunnen 'm gratis downloaden in de Appstore. “Werkgevers die ermee aan de slag willen gaan, bijvoorbeeld om een actieplan aan de resultaten te koppelen, kunnen daarvoor de versie met de beheertool aankopen en uiteraard de hulp van Motmans & Partners inroepen”, besluit Vandenrijt.

(Bron: Jobat.be)