Christiane Taubira wint linkse ‘voorverkiezingen’ in Frankrijk
Christiane Taubira.  Foto: afp

Christiane Taubira heeft de ‘Primaire populaire’ gewonnen, een online bevraging om een kandidaat van links te vinden voor de Franse presidentsverkiezingen. De belangrijkste kandidaten weigeren de legitimiteit van dit burgerinitiatief te erkennen.

In totaal namen 392.000 mensen deel aan de online bevraging die vier dagen duurde en zondag afliep. Wie meedeed, stemde niet rechtstreeks op een kandidaat maar gaf een score van ‘onvoldoende’ tot ‘heel goed’.

Christiane Taubira kreeg het etiket ‘heel goed’. Daarna volgden in dalende waardering de ecologist Yannick Jadot, de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon, het Europarlementslid Pierre Larrouturou en de socialiste Anne Hidalgo.

‘Eenheid opbouwen’

Taubira heeft zondagavond de andere linkse kandidaten tot ‘eenheid’ en ‘samenwerking’ opgeroepen. ‘Ik ken hun terughoudendheid, maar ik ken ook hun intelligentie en hun zin voor het algemeen belang. Die eenheid, die bouwen we samen op’, zei de winnares nadat de uitslag van het burgerinitiatief bekend was gemaakt.

‘Primaire populaire’, de voorverkiezing van het volk, werd op­gericht door jongeren die ontzet zijn over de versnippering van links. Ze hopen de Fransen te laten­ kiezen voor één linkse lijsttrekker en zo de linkse partijen te dwingen samen te werken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in