Vijf hongerstakers naar rechtbank om papieren af te dwingen
  Foto:  Kristof Vadino

Vijf van de 475 mensen zonder papieren die vorig jaar meededen aan een hongerstaking spannen een kort geding aan tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Ze vinden dat Mahdi zijn engagementen niet is nagekomen.

In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel, met de eis dat hun verblijf in België zou worden geregulariseerd. De hongerstaking eindigde op 21 juli na overleg met Mahdi. Volgens de hongerstakers had hij er zich toe verbonden om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van hun verzoek, dat individueel moest gebeuren. Een woordvoerster van Mahdi spreekt dit echter tegen, en stelt dat er geen verbintenissen zijn geweest om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen.

Volgens woordvoerder Tarik Chaoui van de Union des Sans-papiers pour la Régularisation en advocate Marie Doutrepont blijkt dat slechts een honderdtal van de 475 dossiers die bij de Dienst Vreemdelingenzaken zijn ingediend, al behandeld zijn. ‘De meerderheid van de beslissingen is negatief en schendt de engagementen die Sammy Mahdi heeft genomen’, stellen ze maandag in een mededeling.

Volgens de mededeling hebben vijf hongerstakers nu besloten over te gaan tot een kort geding. Ze krijgen steun van l’Association pour la Défense du Droit des Étrangers (ADDE), la Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers (CIRÉ) et la Ligue des Droits Humains (LDH).

Staatssecretaris Mahdi reageerde op Radio 1: ‘Men moet niet denken via de rechtbank papieren te kunnen krijgen’, zei hij. Mahdi benadrukt dat elk dossier, zoals afgesproken, individueel zal behandeld worden. ‘Elk dossier wordt omstandig door de Dienst Vreemdelingenzaken onderzocht. Sommige dossiers tellen meer dan 200 pagina’s. Dit zijn geen beslissingen die lichtzinnig genomen worden’, aldus Mahdi.

De zaak wordt op 2 februari bepleit voor de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die ochtend vindt ook een actie plaats op het Poelaertplein.

Aanvulling 1 februari: Een woordvoerster van staatssecretaris Mahdi benadrukt dat er vorig jaar geen akkoord is afgesloten bij het beëindigen van de hongerstaking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in