Spotify neemt maatregelen tegen desinformatie
  Foto:  Fabian Sommer/dpa

Spotify gaat maatregelen nemen om desinformatie over het coronavirus aan te pakken. Dat heeft de Zweedse streaminggigant zondagavond meegedeeld. Spotify stond onder druk nadat rocklegende Neil Young een boycot had aangekondigd. Joe Rogan zegt op zijn beurt dat hij ‘beter zijn best zal doen’.

Spotify gaat aan alle podcasts die het coronavirus aanhalen links toevoegen die gebruikers zullen leiden naar feitelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over covid-19, kondigde ceo en stichter Daniel Ek aan in een mededeling.

‘Op basis van de reacties van de voorbije weken is me duidelijk geworden dat we de plicht hebben om meer evenwicht te brengen en toegang te bieden tot informatie die breed aanvaard wordt in medische en wetenschappelijke kringen’, stelde Ek.

De maatregel wordt de komende dagen uitgerold. De grootste streamingdienst ter wereld zei ook te bekijken hoe hij de makers van podcasts beter kan aangeven ‘wat aanvaardbaar is’, zonder het openlijk over sancties te hebben.

Spotify was onder vuur komen te liggen nadat Neil Young deze week had aangekondigd dat hij zijn muziek van Spotify zou halen als de dienst onderdak blijft bieden aan de podcast van Joe Rogan. Enkele dagen later volgde singer-songwriter Joni Mitchell het voorbeeld van Young.

Rogan ‘zal beter zijn best doen’

Joe Rogan is een populaire, maar omstreden comedian en maker van de meest beluisterde podcast op Spotify. Hij wordt ervan beticht jongeren af te raden om zich te laten vaccineren en foutieve informatie over het coronavirus te verspreiden. Eerder had ook een aantal wetenschappers en medici in een open brief de podcast aan de kaak gesteld.

Rogan zelf plaatste zondagavond als reactie op de hetze een tien minuten durende monoloog online. Daarin zei hij dat ‘hij beter zijn best zal doen’. Hij vindt wel dat er een verkeerd beeld wordt geschapen van wat hij doet. Naar eigen zeggen nodigt hij alleen mensen uit die iets te zeggen hebben, vanuit hun expertise, voor een goed gesprek. Dat kan misschien wel ‘gebalanceerder’, suggereert hij. Hij bedankt ook Spotify dat achter hem blijft staan.

Young heeft ondertussen een nieuw onderkomen gevonden voor zijn muziek. De singer-songwriter heeft via zijn sociale mediakanalen bekendgemaakt dat hij zijn muziek zal onderbrengen bij Amazon Music.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig