Voormalig burgemeester Brussel Freddy Thielemans overleden
  Foto:  rdb

Freddy Thielemans (77), de voormalige burgemeester van Brussel, is overleden.

Freddy Thielemans (PS) was burgemeester van Brussel van april 1994 tot januari 1995 en van januari 2001 tot december 2013, toen hij werd opgevolgd door Yvan Mayeur. Hij was ook parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en het Europees Parlement.

Huidig burgemeester van Brussel Philippe Close maakte het nieuws bekend via Twitter. ‘Vandaag weent Brussel’, schreef hij. Volgens Close ging het al een tijdje slecht met de gezondheid van Thielemans, sinds hij 5 jaar geleden thuis een ongeval had.

Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux spreekt van een ‘groot humanist, een echte man van links en een door iedereen gewaardeerd burgemeester’. Voor de fractieleider van de PS in de Kamer, Ahmed Laaouej, was de voormalige burgemeester een ‘unieke, innemende en populaire persoonlijkheid’, die ‘de geest van Brussel en onze waarden van vooruitgang belichaamde’. Ook aan Vlaamse zijde wordt met lof gezwaaid. Volgens Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert ‘verliest de Brusselse socialistische familie een kleurrijk figuur’.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemt Thielemans ‘synoniem voor en gezicht van Brussel. Een gezicht met een snor, daarachter een glimlach en daarachter een heel groot hart voor zijn stad.’

Federaal minister van Energie Tinne van der Straeten zegt op Twitter: ‘Rust zacht et bon vent Freddy Thielemans. Ik herinner hem als altijd tussen de mensen, als de burgemeester die je altijd tegen kwam op de hoek van de straat.’

Freddy Thielemans werd 77 jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in